Dygnet runt

Hon tar hiphopen till teaterscenen

Som medlem i crewet Kvinnliga Situationen har Nicole, "NicVibe" Wiberg intagit otaliga scener. I höst äntrar hon ännu en: teaterscenen på Helsingborgs stadsteater i Romeo och Julia, en föreställning som hon skrivit musiken till och där hon dessutom gör en av rollerna.

Nicole Wiberg.Bild: Cecilia Lindberg
Nicole Wiberg har just avslutat dagens arbete när vi möts en solig sensommareftermiddag i lägenheten där hon också har en hemmastudio. Under sommaren har hon och samarbetspartnern Malte ”Cikada'" Leander arbetat intensivt med musiken till Romeo och Julia som sätts upp på Helsingborgs stadsteater i höst.
– Det känns jättekul. Och spännande. Men samtidigt är jag livrädd, säger Nicole apropå det faktum att premiären närmar sig.
Det var i våras som hon blev kontaktad av regissören Peter Oskarson och fick frågan om hon ville skriva all musik - och dessutom vara med på scen i föreställningen. Trots att hon inte gjort något liknande tidigare tackade hon ja och tog med Malte Leander i projektet.
– Det är en ny version av den klassiska pjäsen, en historia som är ständigt aktuell. Det handlar om kärlek och hat och om de konflikter som uppstår på grund av rädsla och okunskap. Jag hoppas att de som kommer och kollar tar till sig pjäsen och sätter in temat och problematiken i vår tid.
I föreställningen är Nicole Wiberg också med på scen och fungerar som en slags berättare eller kommentator. Den nyskrivna musiken består av bakgrundsljud och effekter men även raptolkningar av Shakespeares sonetter.
Att hon skulle hamna på en teaterscen och tolka Shakespeare hade hon kanske inte kunnat gissa för några år sedan. I tonåren spelade hon grunge och rock i ett band och det är först på senare år som musiken har blivit hennes huvudsyssla.
– Att jobba med musik är något som har blivit klarare efter hand. När jag var i tonåren trodde jag väl inte riktigt att jag hade det inom mig, trots att jag sjöng och spelade mycket, säger hon.
En viktig del i utvecklingen var att hon började engagera sig i föreningsarbete.
– Jag var blyg och inåtvänd, men en dag bestämde jag mig för att börja ta för mig: ”Nu får jag rycka upp mig, liksom”, tänkte jag. Jag var så trött på mig själv och i ren frustration sökte jag mig till organisationen Sveriges elevråd - SVEA. Genom det ideella arbetet lärde jag mig jättemycket.
2015 deltog Nicole i ett sommarprojekt som syftade till att lyfta fram kvinnor på hiphopscenen. Efter det bildades musikkollektivet Kvinnliga Situationen, och i februari 2016 gjorde de sin första spelning.
– Jag har tappat räkningen - men vi har gjort mellan femtio och hundra spelningar. Det har gett mig fantastiskt mycket och gjort att jag vågade satsa på musiken. När vi spelar känner jag att jag lever drömmen jag hade som barn.
Sedan i fjol studerar hon på Spinneriets hiphoplinje på Glokala Folkhögskolan och i våras släppte hon första egna låten "Texter" under artistnamnet NicVibe. Låten handlar om det som Nicole ofta återkommer till: att våga uttrycka sig och göra sin röst hörd.
30 september hörs Nicole Wibergs röst på Helsingborgs stadsteater när Romeo och Julia har premiär.
Gå till toppen