Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Jag mår illa av dina ord om tiggarnas "hej hej"

Dessa människor bor under förhållanden som de flesta av oss inte kan föreställa sig, skriver Sara von Ahn.Bild: Lars Brundin
Jan Hjert skriver rakt i Sydsvenskan den 9 september att "Vi i Vellinge är mycket trötta på dessa tiggare i vår kommun som ler mot oss när vi ska besöka till exempel en livsmedelsaffär – tiggarnas ”hej, hej” känns påklistrat. De orden kan vi vara utan". Jag försöker ta in orden lite i taget. Det verkliga problemet för Jan verkar inte vara att det sitter en utblottad och fattig människa på gatan (rimligtvis en människa med samma mänskliga behov som Jan själv) utan att deras leende och "hej hej" känns påklistrat och i vägen, så till den grad att det blir tröttsamt för människor med tillräckliga resurser för att själva gå in i en livsmedelsaffär och handla och äta sig mätta. Sällan ventileras ett människoförakt så öppet.
Läs mer:Vi kan vara utan deras påklistrade "hej hej"
Dessa människor bor under förhållanden som de flesta av oss inte kan föreställa sig och att problematisera ett påklistrat "hej hej" framför den verkliga nöden, att romer år 2017 fortfarande inte har tillgång till sina mest grundläggande mänskliga rättigheter får mig att må illa. Precis som rumänska makthavare som vill att "de sämst ställda i landet far all världens väg" som Jan uttrycker sig vill politiker i Vellinge kommun, en av de rikaste kommunerna i ett av världens rikaste land, införa förbud mot tiggeri för att slippa konfronteras med fattigdom och dela yta med människor vars hela existens politiker över hela Europa försöker sopa under mattan. Jag förstår att det är jobbigt.

Sara von Ahn

Malmö
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Läs alla artiklar om: Tiggeriförbud i Vellinge
Gå till toppen