Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Jag undrar hur många politiker som hade gått med på denna lönesänkning

Många pensionärer har det tufft, skriver Tommy Perchun.Bild: Anders Wiklund/TT
Det pratas ofta om bostadsbubblan. En bubbla som borde nämnas oftare är pensionärsbubblan.
Under många år så arbetar vi och betalar skatt. En del av denna ska då gå till vår pension, alltså en investering från vår lön som vi ska leva på då vi går i pension.
När vi då går i pension så kommer överraskningen för många och inte minst för de många hemmafruarna som tagit hand om sina barn och därmed hjälpt staten och som tack för det uteblev deras pensionspoäng.
Skandalen blir, om än inte större, så bekräftad av att staten väljer att frysa pensionerna genom pensionsbromsen.
När samhällsekonomin blir sämre får pensionärerna ensamma betala genom att bromsen i pensionssystemet slår till och sänker pensionerna, så pensionärerna får ensamma betala medan löntagarna får sina lönehöjning som vanligt. Under de senaste sju åren har löntagare i snitt fått 18 procent mer i lön, medan pensionärerna först i år kommer upp till 2009 års nivå.
Om du till exempel får 20 000 i pension så uppgår din totala bromseffekt – förlorad pension under pågående balanseringsperiod från 2010 till 2018 – till 75 660 kr.
Nu är det en stor del av befolkningen som inte har 20 000, många lever på cirka 11 000 eller mindre och deras förlust blir då ca 33 000.
Jag undrar hur många löntagare eller politiker som skulle ha accepterat att få denna lönesänkning. Ett enkelt svar: ingen.
Ett exempel: en omröstning i riksdagen om att sänka sitt arvode från 63 000 till 40 000 blev nedröstat med siffrorna 292-18 – alltså ingen vilja att sänka sina arvoden, men att ställa pensionärerna på bar backe har de inga problem med.
Pensionsbubblan närmar sig med stor hastighet.
Många pensionärer i Sverige har det svårt ekonomiskt – och ny statistik från EU visar att det kan bli ännu tuffare för de äldsta. 16,8 procent av de svenska pensionärerna lever under gränsen för att riskera fattigdom – och en av fyra 75-plussare gör det.
"Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att vi har ett pensionssystem som inte klarar av att ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden. Vi har här en stor grupp människor som arbetat och betalat skatt under sina liv men som nu tvingas vända på varenda krona", säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna i en intervju med Expressens dinapengar.se.
Orättvisorna mot dagens svenska pensionärer är stor och det finns till och med de som tvingas samla burkar för att få mat hela månaden.
Detta måste ändras och inte dras i långbänk. Det är bråttom, för många pensionärer går på knä.

Tommy Perchun

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen