Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Råttorna blir allt fler – nu vädjar Malmö stad till invånarna om hjälp

Antalet råttor i Malmö ökar. Nu ber kommunen Malmöborna om hjälp. Mata inte fåglarna i parken, släng dina picknickrester i väl förslutna påsar och spola inte ner fett i avloppet – det är några av råden för att göra stadsmiljön mindre inbjudande för råttorna.

Bild: Britt-Mari Olsson
Gatukontoret får just nu in många anmälningar om råttor från allmänheten – och i Malmö stads fällor fångas allt fler av de långsvansade djuren. I veckan gick kommunen ut på Facebook med en uppmaning till invånarna: ”hjälp oss begränsa antalet råttor i staden”.
En anledning till att så många råttor synts runt om i Malmö beror delvis på att det byggs mycket just nu, skriver Malmö stad. När det grävs och avloppssystemen renoveras blir råttorna oroliga, rör sig och syns mer ovan mark.
– Visst är det så att grävningar i mark och byggen gör att råttor kommer upp på marken ur sina bohålor – och byggs gör det ju överallt i stan. Men sedan är ju mycket av det här kopplat till platser där folk vistas och äter, och därmed slänger matrester. Det är en stor bov i dramat, säger Mattias Thelander på gatukontoret.
– De är väldigt ofta vid vatten också. Våra dammar och våra kanaler – där är det mycket råttor, fyller han i.
Hur märker ni av att råttorna blivit fler?
– Rent statistiskt kan vi se att vi tar emot fler anmälningar från allmänheten. Men även i upphandlingen med vår entreprenör: vi får statistik för varje fälla, vad de har för resultat, så att säga.
Läs mer:Ökning av råttanmälningar i Malmö – invasion i Herrgården upprör
Mattias Thelander har ansvar för flera av Malmös centrala parken och där finns det flera ställen som den senaste tiden varit hårt drabbade, menar han.
– Till exempel teaterlekplatsen i Pildammarna, sagolekplatsen i Slottsparken med kiosk mittemot och i Slottsparken omkring Casinot och Tommies Burger Joint.
– Jag kan ju bara tala för ärendena i mitt område – men där märks en stor skillnad. Min kollega som har hand om centrum har märkt det minst lika mycket.
Läs mer:Råttinvasion stänger förskola i Malmö
Malmöbor uppmanas att höra av sig till gatukontoret med uppgifter om råttor på allmän platsmark. Därefter åtgärdas problemet med fällor av olika slag – allra helst elektroniska fällor som dödar råttorna så snabbt och smärtfritt som möjligt. Genom statistik på hur många råttor som fångas i respektive fälla kan djurens rörelsemönster analyseras.
– Då kan vi se strömningar för var råttor rör sig. Det kan till exempel vara så att vi satt ut fällor vid Hyllie station och kan se att två fällor fångat 90 procent av råttorna. De har ofta rörelsestråk där människor passerar och slänger matrester, säger Mattias Thelander.
Gatukontoret ansvarar för råttproblem på allmän platsmark, till exempel Malmös parker. Om du upptäcker råttor på fastighetsmark så ska du kontakta fastighetsägaren och om du upptäcker råttor i avloppet ska du kontakta VA Syd.
Fakta

Malmö stads tips – så förebygger du råttproblem:

• Råttsäkra dina soptunnor. Se till så att de inte är överfulla och att det är rent omkring kärlen.

• Var noggrann med hur du förvarar livsmedel i förråd och skjul.

• Lägg inte fågelmat direkt på marken – varken i grönområden, parker eller i din trädgård. Häng upp fröbollar eller använd fågelbord.

• Kontrollera så att dörrar, luckor och liknande sluter tätt. Ett hål på två centimeter i diameter räcker för att en råtta ska kunna ta sig in i fastigheten. Kontrollera även så att ingångar för rör och ledningar är täta, till exempel i skåpet under diskbänken. Om inte: täta med stålull.

• Om du har haft picknick i en park och ska slänga dina sopor, se till att de ligger väl förslutna i en påse.

• Spola aldrig ner fett i avloppet, det lockar till sig råttor.

• Fyll vattenlåsen i golvbrunnar med vatten och ta bort avloppsrör och ledningar som saknar funktion. Installera råttstopp i avloppsledningen.

• Använd färg eller puts för att göra grova ytor på ytterväggarna släta – då kan råttorna inte få fäste.

• Håll det rent i trädgården. Undvik träd och buskar längs väggarna som ger råttorna skydd och döljer deras hål. Plocka undan fallfrukt och lägg endast trädgårdsavfall i trädgårdskomposten. Används slutna sopkärl för frukt och grönsaker.

Läs alla artiklar om: Skadedjur
Gå till toppen