Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sänkt pensionärsskatt väntas

Regeringen väntas i dag presentera en budgetsatsning på sänkt skatt för pensionärer. Tidigare har man övervägt en sänkning för 2,2 miljarder kronor eller med ett par hundralappar i månaden.

Statsminister Stefan Löfven (S) lovade i går sänkt skatt till pensionärerna.Bild: Henrik Montgomery/TT
I våras skickade regeringen ut en skattepromemoria på remiss. I det förslaget sänks skatten från 1 januari 2018 för cirka 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2 500 kronor per år. Förslaget berör de med årsinkomster på mellan 123 000 och 360 000 kronor, med avtagande effekt ju högre pension man har. Sedan tidigare har de med lägre pensioner fått sänkt skatt.
Därmed kommer skatteklyftan gentemot löntagare ha raderats ut för pensionsinkomster upp till 14 000 kronor i månaden, om regeringen går vidare med vårens förslag.
Men sedan dess har statens finanser stärkts ytterligare och det kan möjligtvis innebära att regeringen kryddar skattesänkningen ytterligare. Regeringen kan också komma att presentera en tidtabell för hur snabbt hela skillnaden mellan skatt på lön och på pension ska tas bort.
Pensionärsgruppen blir för varje val en allt starkare väljargrupp. I nästa års riksdagsval kommer 27,5 procent av de röstberättigade väljarna att vara 65 år eller äldre, enligt SCB:s preliminära siffror.
– Målet är att den orättfärdiga pensionärsskatten helt avskaffas. Nya steg tas i höstens budget. Detta är inte snällhet, det är vårt moraliska ansvar, sade statsminister Stefan Löfven i den regeringsförklaring han läste upp i går.

Fakta: Skatteklyftan

Effekterna av de olika skattesatserna på lön och pension som uppstått till följd av alliansregeringens jobbskatteavdrag har varit stora.
Medan en typisk ensamstående lönearbetare har fått 4 220 kronor mer att röra sig på per månad sedan 2007, ett inkomstlyft på 23 procent, har ett typiskt pensionärspar fått nöja sig med att få dela på 1 900 kronor, ett inkomstlyft på nio procent.
HushållstypFörändring disponibel inkomst 2007–2017 i kronorFörändring i procent
Enpersonshushåll4 22023
Tvåbarnsfamilj7 27021
Garantipensionär1 59615
Pensionärspar1 9009
Källa: Swedbank
Gå till toppen