Världen

Signaler om nya samtal för Venezuela

Nya samtal om krisen i Venezuela kan komma att börja redan i dag. President Nicolás Maduro välkomnar initiativet. Samtidigt är skepsisen stor på många håll.

Venezuelaner som flytt, på en välgörenhetsanläggning i Colombias huvudstad Bogotá.Bild: Fernando Vergara/AP/TT
Samtalen är tänkta att ledas av den tidigare spanske premiärministern José Luis Rodríguez Zapatero och Dominikanska republikens president Danilo Medina Sánchez.
– Zapatero och president Medina vet väldigt väl att jag har förespråkat den här dialogen och att jag accepterar denna nya dag för dialog, sade Maduro överraskande i direktsänd tv på tisdagen lokal tid.
Han har utsett politikern Jorge Rodríguez till representant, och förklarade att delegationen åker till Dominikanska republiken "under de närmaste timmarna".
Oppositionen säger i sin tur att den under onsdagen skickar en delegation för ett möte med Dominikanska republikens president, men enbart för diskutera förutsättningarna för en dialog.
"Tiden för symboliska gester är över", enligt ett uttalande.
Maduro har flera gånger krävt en dialog med oppositionen, men hans motståndare ser det bara som ett politiskt spel som inte ger några konkreta resultat.
Oppositionen kräver frisläppande av politiska fångar och respekt för kongressen, där den är i majoritet. En samtalsprocess som leddes av Zapatero, stödd av Vatikanen, bröt samman 2016.
Frankrike sade – till mångas förvåning – tidigare under tisdagen att rundabordssamtal skulle hållas i Dominikanska republiken på onsdagen, och varnade Venezuela att landet riskerar EU-sanktioner om man inte deltar.
FN:s generalsekreterare António Guterres säger att han stödjer samtalen fullt ut, och uppmanar de politiska parterna i Venezuela att "ta den här chansen".
Många av Maduros kritiker anser att oppositionsledarna har blivit lurade in i samtalsprocessen, och tycker inte att Zapatero fungerar som medlare.
Och ett liknande initiativ i fjol, lett av Vatikanen och den sydamerikanska samarbetsorganisationen Unasur/Unasul, ledde inte någonvart. Konfliktens båda sidor möttes i oktober, men oenighet gjorde att det sedan rann ut i sanden.
Nu visar en ny FN-rapport att antalet venezuelaner som söker asyl i Panama, Costa Rica och Mexiko ökat dramatiskt sedan krisen utbröt i landet.
Många har sökt skydd i Panama. Första halvan det här året har 12 756 venezuelaner sökt asyl i landet, nära tre gånger så många som under hela förra året, visar rapporten från FN-organisationen IOM.
Flykten från Venezuela överskuggar andra migrationsströmmar i regionen, där i första hand kubaner och haitier annars dominerat.
Fakta

Krisen i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro genomförde i juli ett omstritt val till en konstituerande församling. Valprocessen ansågs riggad och ledde till våldsamma protester. Över 100 människor har mist livet. Oppositionen bojkottade valet och fortsätter att betrakta det vanliga parlamentet – som till skillnad från den nyvalda församlingen valts direkt av folket – som det enda rättmätiga.

Den politiska krisen ligger till stor del bakom att Venezuela befinner sig i en djup recession, som nu är inne på det fjärde året. I augusti steg konsumentpriserna med 34 procent, med prislyft på över 50 procent för livsmedelspriserna, enligt parlamentet i Caracas. Det innebär att priserna i landet hittills i år har ökat med minst 366 procent.

I en rapport från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter anklagas regeringen för att systematiskt använda sig av övervåld för att sätta skräck i befolkningen.

Källa: AFP, Reuters

Gå till toppen