Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Svenska skattepengar kan inte få bort nöden i världen

Varje land ska se till att det finns ett trygghetssystem för det egna landets invånare, skriver Margit Persson Békássy.Bild: Eugene Hoshiko
I begynnelsen när tiggarna började dyka upp utanför matbutikerna gav jag alltid till alla jag såg. För visst känns det i hjärtat hur dessa fattiga människor tvingas sitta i timmar för några futtiga småmynt. Men sedan började det komma fler. Och fler. Snart satt de utanför minsta lilla kvartersbutik på landsorten. I Skåne har vi många tiggare. Så många att de numera konkurrerar med varandra på vissa platser. En del sitter inte längre bara utanför matbutikerna utan ägnar sig åt aktivt uppsökande verksamhet. Det har vuxit upp kåkstäder här och var.
Numera har både nationella och internationella medier avslöjat att det bakom tiggeriet på sina håll finns en cynisk, människohandelsliknande verksamhet av kriminella nätverk som utnyttjar utsatta människor. De som jämställer tiggeri med insamlingar till välgörenhetsorganisationer och föreningar missar denna viktiga aspekt. Vid insamlingar redovisas pengarna och det finns en kontroll över till vilka ändamål de används.
Lösningen på fattigdom kan aldrig vara att acceptera tiggeri som försörjningsmetod, varken i Sverige eller i utlandet. Tiggeri är djupt ovärdigt och inhumant. Man vore gjord av sten om man inte bedrövades över dessa människors utsatthet. En välfärdsstat är dock beroende av skatteintäkter för att kunna erbjuda medborgarna ett socialt skyddsnät. Varje land ska se till att det finns ett trygghetssystem för det egna landets invånare.
Skatteintäkterna i ett land som Sverige kan omöjligt täcka den nöd som finns i världen, hur mycket man än önskar stötta och hjälpa. Fattigdom måste lösas på betydligt konstruktivare sätt. Statligt bör vi sätta press på tiggarnas hemländer genom internationella samarbeten, ställa krav för bistånd och stötta de organisationer som mobiliserar hjälp på plats. På individnivå kan man istället för att skänka småslantar i pappmuggarna, faktiskt kan göra riktig och viktig skillnad. Vi har många välgörenhetsföreningar där människor som vill förändra och förbättra kan engagera sig.
De som försvarar rättigheten att tigga på gatan tror sig kämpa för det goda när de i själva verket avhumaniserar människor och frånskriver staten dess ansvar för nödlidande medborgare.

Margit Persson Békássy

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Läs alla artiklar om: Tiggeriförbud i Vellinge
Gå till toppen