Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Petter Larsson: Sverige halkar efter

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
När EU-domstolen i förra veckan förklarade att EU:s omfördelningssystem av asylsökande från Grekland och Italien till övriga länder är helt lagligt var den svenska regeringen helnöjd.
”Den är en väldigt viktig dom för oss. Vi jobbar på alla sätt för att upprätthålla en solidarisk asylpolitik inom hela EU (…) Nu vill det till att vi alla agerar i enlighet med det beslut som fattades faktiskt redan 2015” sa migrationsminister Heléne Fritzon i en TT-intervju.
Det är bara att hålla med.
Men snacka går ju.
För på den punkten syndar inte bara de notoriska flyktingmotståndarna i gamla öst, utan också Sverige drar benen efter sig.
Inom ramen för systemet har Sverige förpliktigat sig att ta emot 3766 personer. Fram till den 6 september har vi tagit emot 1903, visar en ny sammanställning från EU-kommissionen.
Alltså ganska exakt hälften av vad vi lovat.
Det ger oss en föga hedrande sjunde plats bland medlemsländerna, en bra bit bakom toppländer som Finland och Malta, som tagit emot i stort sett hela sin kvot eller mer.
Visst, man kan inte vara bäst jämt.
Men vad är det nu sossarna brukar säga? ”Gör din plikt, kräv din rätt. I den ordningen.”
Gå till toppen