Världen

Sydkorea svarar med eget robottest

Nordkorea hotar att öka takten i sina vapenprogram som svar på de "onda" sanktionerna som FN:s säkerhetsråd röstat igenom efter diktaturens senaste kärnvapentest. Sydkorea svarar med egna tester av svensktyska robotar.

Kryssningsroboten släpps från ett F-15K-plan i Sydkorea.Bild: Sydkoreas försvarsdepartement/AP/TT
Sydkorea uppger att man genomfört de första skarpa övningarna för en avancerad kryssningsrobot som skjuts från luften. Roboten tillverkas av Taurus, ett samägt bolag mellan tyska MBDA och svenska Saab Dynamics.
Enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap sköts roboten i väg från ett F-15K-plan, flög 400 kilometer och träffade ett mål. Enligt Yonhap kan roboten slå ut mål i hela Nordkorea inom 15 minuter, om den skjuts i väg nära gränsen. Testet är enligt Sydkorea ett svar på Nordkoreas sjätte kärnvapentest den 3 september.
Samtidigt uppger Sydkoreas atomsäkerhetsorgan att man sett spår av en radioaktiv isotop från gasen xenon.
– Det var svårt att se hur kraftigt kärnvapentestet var med den mängd xenon som upptäcktes, men vi kan säga att xenonet kom från Nordkorea, säger Choi Jongbae vid organet.
Anders Ringbom, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att upptäckten gjorts med svenskutvecklad mätutrustning.
– De rapporterar att de sett en isotop, det innebär att de behöver använda sig av väderberäkningar för att se varifrån luften kommer i från, säger han.
Den aktuella isotopen kan nämligen också komma från exempelvis kärnkraftverk.
– Men om de går ut med det här på det här sättet, med ganska många prov, så anser de väl sig ha ett bra case, säger Ringbom.
Att bara en isotop hittats innebär också att man inte kan slå fast att det rör sig om en vätebomb, som Nordkorea hävdar att det är.
– Man behöver ha flera slags xenon, och kanske också annan typ av radioaktivitet, säger Ringbom.
Nordkoreas sjätte kärnvapentest har fördömts internationellt, och i måndags antog FN:s säkerhetsråd nya sanktioner. Som svar på dem lovar Nordkorea att man nu kommer att "fördubbla insatserna" för att "skydda landets suveränitet och rätt till existens".
"Antagandet av ytterligare en olaglig och ond resolution om sanktioner, styrt av USA, fungerar som ett tillfälle för DPRK (Nordkorea) att verifiera att vägen som landet har valt är helt rätt", heter det i ett uttalande från landets utrikesdepartement och som publiceras av den statliga nyhetsbyrån KCNA, enligt internationella nyhetsbyråer.
De senaste sanktionerna innebär bland annat ett totalt exportförbud för textilier, att Nordkoreas import av råolja begränsas till nuvarande nivå, samt att importen av bensin och diesel minskas.
Fakta

Taurus

Taurus KEPD 350 är en kryssningsrobot som släpps från flygplan. Roboten är utvecklad av Taurus, som ägs av Saab Dynamics och tyska MBDA. Roboten är utvecklad för att användas på nedgrävda mål, som bland annat bunkrar, och kan förinställas för att explodera på en viss våning i exempelvis ett bunkersystem.

För att undvika luftvärn flyger roboten lågt, med hjälp av bland annat gps, efter att den släppts.

Den fem meter långa roboten kan nå 50 mil, väger 1 400 kilo och har en stridsspets på 481 kilo.

Den kan användas på bland annat Gripenplan, och används sedan 2005 av flygvapnen i Spanien och Tyskland.

Sydkorea har köpt in omkring 170 robotar. En Taurus KEPD 350 rapporteras kosta uppemot tio miljoner kronor.

Källor: Saab, Yonhap, MBDA.

Gå till toppen