Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Täckelset har fallit – Lund har en universitetslitteraturhistoria

Fyra redaktörer och över hundra skribenter. Tillsammans har de skapat världens kanske allra första universitetslitteraturhistoria – den lundensiska.

Göran Bexell visar upp första exemplaret av "En lundensisk litteraturhistoria – Lunds universitet som litterärt kraftfält".Bild: Alexander Kuprijanko
Klockan är strax efter fyra på onsdagseftermiddagen och ett hundratal personer har samlats i personalmatsalen på Lux. På ett bord, dolt under blå skynken, ligger något som nästan alla de församlade har arbetat med, men få har sett. En alldeles färsk bok, med en självförklarande titel: "En lundensisk litteraturhistoria".
Så tar Johan Stenström till orda. Han är en av de fyra redaktörerna till boken.
– Det här är kanske världens första universitetslitteraturhistoria. Vi har försökt underrätta oss om vi är nummer ett, men vi har inte blivit riktigt kloka, säger han.
Sedan talar två andra redaktörer, Katarina Bernhardsson och Daniel Möller, innan det är dags för redaktör nummer fyra: tidigare rektorn Göran Bexell.
– Detta är inte bara en avtackning, utan också en avtäckning, säger han, går fram till bordet och drar av täckelset.
Stolt visar han upp det första exemplaret av boken, innan han överräcker det till nuvarande rektor Torbjörn von Schantz. Exemplar nummer två får en av Bexells och von Schantz föregångare, Carl-Gustaf Andrén.
I boken presenteras närmare 200 författare, med anknytning till Lunds universitet.
– Poängen är att med små texter ringa in Universitetet som någon sorts litterär, kulturell nod, eller kraftfält som vi kallar det, säger redaktören Katarina Bernhardsson.
Bokprojektet har svällt ordentligt under de två åren som de fyra redaktörerna har arbetat med det. Fler och fler författare har tillkommit.
– Vi trodde kanske att det skulle bli 350 sidor, nu är det 500. Och det har fortsatt efteråt – vi har kommit på ännu fler nu.
Vem är den största som ni har missat att få med?
– Det vill jag inte säga. Ingen av de absolut största hoppas jag. Tegnér har vi med, säger Katarina Bernhardsson med ett skratt.
– Men också, kanske mer överraskande, Stagnelius – för han var i Lund en termin. Annars förknippar man ju honom med Uppsala. Och August Strindberg är med. Han hade ingen formell anknytning till Lunds universitet, men umgicks i universitetskretsar.
Den nya boken kommer att uppmärksammas under Kulturnatten på lördag, dels på Akademibokhandeln Gleerups mellan klockan 19 och 21, dels på Pufendorfinstitutet klockan 16-17.
Läs alla artiklar om: Lunds universitet 350 år
Gå till toppen