Signerat

Tobias Lindberg: Alliansen låter SD svinga fritt.

Sverigedemokraterna svingar rejält. På onsdagen begärde partiet en misstroendeomröstning i riksdagen mot statsminister Stefan Löfven (S). Det gjordes till följd av hanteringen av Transportstyrelsens it-skandal, men det stod redan på förhand klart att förslaget saknar tillräckligt stöd.
Misstroendet är alltså bara ett hårt slag i luften. Eller mot alliansen: SD vill framstå som den enda sanna oppositionen.
M, C, L och KD har ännu inte enats om hur de ska hantera it-skandalen. Men de öppnade Pandoras ask i misstroendelådan.
I somras hotade den borgerliga kvartetten med misstroende mot tre ministrar till följd av tecknen på brister inom regeringskansliet. Löfven ombildade regeringen, men valde att behålla försvarsminister Peter Hultqvist (S). Den manövern hade allianspartierna uppenbart inte räknat med och nu saknar de gemensamt besked om hur de ska gå vidare.
Detta ger SD möjlighet att svinga på nytt. Partiet förklarar att det kommer att rikta misstroende mot försvarsministern om oppositionskollegorna inte gör det.
Allianspartierna agerade valhänt redan från början i frågan om regeringens ansvar för vad som hänt på Transportstyrelsen. I ivern att visa handlingskraft i oppositionsrollen riktade de misstroendevapnet mot fler än befogat. Hultqvist kan på sin höjd lastas för att han inte förde vidare information som han hade skäl att tro att andra redan spridit.
Rimligast vore att han får sitta kvar.
Men hur M, C, L, KD än väljer att se på saken, så borde de vid det här laget ha kommit med ett gemensamt och välmotiverat besked. Avsaknaden av ett sådant slår inte bara mot bilden av alliansen som regeringsalternativ – det ger också Sverigedemokraterna beklagligt stort utrymme att skuggboxa sig till politiska poäng.
Gå till toppen