Dygnet runt

Vad är ett hem? Huset i ruiner? Asylboendet? Väskan?

Minnen från den egna flykten blev startskottet. Nästa vecka har teater JaLaDa premiär på föreställningen "Vadå hem?!". En fråga alla bör ställa sig, tycker ensemblen.

Det var på ett kafé idén föddes. Rayam Al Jazairi från Teater JaLaDa och Stefan Stanisic från scenkonstkompaniet Bombina Bombast pratade minnen från flykten till Sverige. Han slungades tillbaka till tiden på flyktingförläggningen och hur drömmen om det fantastiska platsen som han skulle kalla hem gick i kras.
– Vi flydde från kriget i Serbien. Vi sa att vi skulle på skidsemester, körde norrut och stannade där bilen dog. Det var vid färjan till Sverige. Men det vi kom till var långt ifrån den idyll vi hoppats på. Flyktingförläggningen var mest ett ställe där vi inte fick äta den mat vi ville och inte gå på toa när som helst, säger han.
Zainab Al Ali och Monireh Hashemi spelar flyktingar som möts i en dröm i en luftballong. De bråkar först om vem som ska få resa i den, sedan om vem som ska få behålla sina tillhörigheter.Bild: Peter Frennesson
Så inleddes samarbetet mellan de två teatergrupperna till föreställningen "Vadå hem?!" på Teater JaLaDa på Ystadsvägen. Tillsammans med manusförfattaren Majid Alfahdi har de åkt runt och intervjuat ensamkommande barn och ungdomar om flykten och deras syn på ett hem. Är hem det du drömmer om? Eller den gamla bostaden? Är det några ruiner? Är det ditt rum på flyktingförläggningen? Eller är det din väska med allt du äger?
– Man kan nog inte säga vad ett hem exakt är, säger Rayam Al Jazairi.
I föreställningen blir publiken asylsökande och guidas runt i tre olika rum. Ett stopp är på Jalafors asylboende. Ett annat är en titt rakt in i flykten genom en 360 graders virtual reality-film. Ett tredje är en drömscen på en luftballong där jakten efter det nya hemmet blir tydlig när flyktingar från olika kulturer och klassamhällen möts. När luftballongen kränger och de måste slänga saker överbord kastar den ena sin Rolexklocka, den andra sitt gosedjur. Men drömmen om det nya bättre livet förenar.
"Min mamma kände till Hasse och Tage och tyckte därför att Sverige borde vara en bra plats att ta sig till", berättar Stefan Stanisic.Bild: Peter Frennesson
I föreställningen blandas svenska, engelska, arabiska, dari och persiska. Skådespelarna kommer från olika länder och har egna erfarenheter av att lämna allt man har. Monireh Hashemi från Afghanistan tycker att frågan är stor och viktig.
– Vad är ett hem? Alla borde fråga sig det. Är det ett hem ett hus i ett land som inte längre är säkert? Eller flyktingförläggningen där jag bodde när jag flytt till Iran. Ett land där afghaner inte har samma rättigheter som andra, där det står på skyltar i shoppingscentrumen att hundar och afghaner inte är välkomna?
Föreställningen har premiär den 22 september.
Fakta

Föreställningen spelas på olika språk. Så här skrivs titeln på...

farsi: کدام سرزمین؟!

arabiska: ما الوطن؟!

svenska: Vadå Hem?!

engelska: What Home?!

Rayam Al Jazairi är konstnärlig ledare på Teater JaLaDa och kom själv från Irak till Sverige 1999. Bilden som hon hade av landet var den som framkom i den tecknade filmen om Nils Holgersson. Dessutom kände hon till Strindberg och Bergman.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen