Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Vart ska vi som inte blivit skjutna vända oss?

Vid ett flertal tillfällen det senaste året har akuten i Malmö haft polisbevakning för att skydda mot att våldet fortsätter där efter att någon blivit skjuten.Bild: Patrick Persson
Jag har sedan två år diagnos obotlig lungcancer (är rökfri). Jag har min trygghet med min kontakt till lungdagvården i Lund. Där får jag behandlingar, uppföljningar och recept på mina mediciner. Jag har tacksamt fått prova flera behandlingsalternativ för att hålla undan tillväxt av tumörerna. Dessa behandlingar gör att jag blir mycket trött, infektionskänslig. Jag har också min familj, vänner och lungdagvården som stöttar mig och som gör att jag tycker att jag trots allt har ett bra liv.
Men min stora rädsla är att jag kan få en infektion och måste åka till akutmottagningen i Malmö (bor i Limhamn). Senast jag fick feber och lunginflammation kom jag in med ambulans till akuten och in till ett isoleringsrum. Något som jag krävde då jag misstänkte att jag hade låga värden i mitt immunförsvar. Har en tidigare incident då akuten missade sepsis på mig.
Blodprover togs men man satte inget dropp. Det togs några enstaka kontroller. Jag var törstig och bad om vatten som jag fick i pappersmugg. På akuten låg jag sedan på en brits från 21-tiden till cirka 14-tiden dagen därpå. Alltså cirka 17 timmar med feber och hosta, törst, rädsla och smärtor i ryggen. På avdelningen sattes det dropp och intravenös antibiotika behandling. Någon timme senare låg jag på isoleringsrum på infektionskliniken då jag i princip inte hade något immunförsvar. Jag hämtade mig så småningom.
Det är svårt att inte dra paralleller med skottskadade som ska bli omhändertagna inom 20 minuter.
Vart ska vi andra som blir akut sjuka ta vägen? Jag kommer nog att föredra att stanna hemma nästa gång jag blir akut sjuk. Jag varken vill eller vågar åka till akuten.

Birgitta Overup

Tidigare intensivvårdssköterska

Svar:

Jag beklagar om du känner att du inte kan lita på Sus akutsjukvård.
Våra prioriteringar på akuten är enbart medicinska och handlar inte om vem man är eller hur man blivit skadad.
Det handlar alltid om vem som har störst behov av akutsjukvård.

Maria Ohlson Andersson

Verksamhetschef för akutsjukvård och internmedicin, Skånes universitetssjukvård
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen