Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skoavtrycken fäller 16-åring för mordförsöket på vaktmästaren även i hovrätten

Hovrätten fastställer den fällande domen om mordförsöket mot en vaktmästare som var i färd att skotta snö i Malmö natten mot den 8 februari. Frågan varför gärningsmannen ville mörda vaktmästaren kvarstår.

Vaktmästaren hittades vid trappan ner till källaren på huset på Roskildevägen.Bild: Hussein El-alawi
Vaktmästaren blev skjuten med flera skott i huvudet, ryggen, armen och benet. Han skadades allvarligt, men överlevde. Hans hälsotillstånd har inte tillåtit honom att medverka vare sig under rättegångarna i tingsrätten eller hovrätten. Han har inga minnesbilder från händelsen.
Hovrätten ansluter alltså till bedömningen att det är ställt bortom rimligt tvivel att 16-åringen är skyldig – och menar att det ska betraktas som ett fullbordat brott som motsvarar 16 års fängelse.
Pojken var 15 år och åtta månader gammal vid tiden för dådet.
Läs också Skjutne vaktmästaren vädjar om elektroddräkt: ”Han kommer inte ihåg skotten”
Via straffrabatter på grund av hans ringa ålder översätts straffet till tre års sluten ungdomsvård – maxlängden är fyra år.
Den enda ändringen i hovrättsdomen är att skadeståndet sänks från 250 000 till 200 000 kronor.
Inget vittne pekar ut 16-åringen, men flera närboende såg en mörkklädd gestalt i samspråk med vaktmästaren före dådet, och sedan när han tog sin tillflykt. Hovrätten anser det fastställt att gestalten är skytten.
Tämligen direkt anslöt en hundpatrull som fick upp spåret efter gärningsmannen. Det gick genom Pildammsparken och till Rådmansgatan. Längs flyktvägen fanns färska skospår i nysnön, vilket gav ideala förutsättningar, enligt polisen. Sulmönstret visade sig härröra från en mindre vanlig variant av Nike air max.
Spåren tog slut på Rådmansgatan utanför Triangeln-huset där 16-åringens DNA säkrades från en fimp. Där hoppade pojken in i en taxi till Kirseberg. Samma skoavtryck säkrades sedan på adressen där 16-åringen klev av.
Vid husrannsakan i 16-åringens bostad några timmar efter mordförsöket hittades ett par Nike air max – som med viss sannolikhet matchar med skospåren från gärningsmannens flyktväg.
Enligt polisen som beslagtog skorna var de blöta vid tillfället. Man säkrade även en jacka i hans pojkrum som enligt hovrätten stämmer överens med det ytterplagg som vittnena sett gärningsmannen bära. Och jackan hade spår av krutstänk, som från ett skjutvapen.
De här skospåren fäller 16-åringen för mordförsöket på vaktmästaren natten mot den 8 februari.
16-åringen påstår att jackan inte är hans, men pojkens DNA fanns på plagget.
Likaså har hans telefon kopplat upp till den mast som täcker brottsplatsen vid tidpunkten för skjutningen.
Hovrätten menar likt tingsrätten att det inte fastställts något rimligt motiv till varför 16-åringen skjutit vaktmästaren. De var helt okända för varandra.
Det enda som liknar ett konkret svar på frågan varför kan ha varit att han ville stjäla vaktmästarens bil, enligt tingsrätten.
16-åringens försvarsadvokat Mikael Nilsson tryckte under hovrättsförhandlingen på att mobilmasterna täcker stora ytor, och att telefonpositioneringen varken binder hans klient till brottsplatsen eller flyktvägen.
– Uppkopplingen kan skifta mellan master även om man står stilla, sa Mikael Nilsson och kunde peka på ett tidigare rättsfall där han varit med om just detta.
Hans poäng: det går inte att slå fast utom rimligt tvivel hur sextonåringen rörde sig den aktuella kvällen bara med hjälp av mastuppkopplingarna.
– Ingenting placerar honom på brottsplatsen, inte i bilen och inte längs den påstådda flyktvägen i Pildammsparken, sade advokaten.
Detta köper inte hovrätten som finner det orimligt att en annan gärningsman ska ha haft på sig skor med samma sulmönster som 16-åringen, och vid exakt samma tidpunkt ska tagit en taxi från Rådmansgatan till samma adress på Kirseberg.
I hovrätten försökte Mikael Nilsson trycka på att Nike air max är en mycket vanlig modell som är väldigt populär bland Malmös och världens ungdomar.
Men enligt den forensiker som analyserat skospåren så är sulmönstret "mindre vanligt förekommande".
Gå till toppen