Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Elever sprang för integration mellan skolor

Elever från fyra Malmöskolor samlades på Malmö Stadion för att springa lopp tillsammans. Och kanske leka lite med varandra i pausen.

Kajsa-Elsa Lindestam är en av fyra elever som arbetat i ett år för att arrangera skoljoggen för Malmöelever.Bild: Lars Brundin
– De ser nya ansikten, de leker mellan loppen och snackar och hittar kompisar, säger Kajsa-Elsa Lindestam, en av de fyra gymnasieelever som har organiserat Skoljoggen för Skånes Skolidrottsförbund och där elever från fyra Malmöskolor deltog: Strandskolan, Videdals privatskolor, Hermodsdalsskolan och Sorgenfriskolan.
Eleverna, från förskoleklass till sjätteklassare, fick springa sex olika lopp under förmiddagen.
När Strandskolans och Sorgenfriskolans andra- och tredjeklasselever ska springa 800 meter, startar en del i full karriär och fältet sprids snabbt ut. Redan efter ett par hundra meter är det många som går. I högtalarna pumpas musik och sedan ropar arrangörerna ut pepp till löparna: "Heja, kom igen, heja, heja!". Eleverna på läktaren stämmer in och hejar de också. Två clowner från Clowner utan gränser, den organisation som tar emot de pengar som Skoljoggen lyckas samla in i år, hjular i kapp med löparna på ena långsidan.
När Strandskolans och Sorgenfriskolans andra- och tredjeklasselever ska springa 800 meter, startar en del i full karriär och fältet sprids snabbt ut.Bild: Lars Brundin
På slutet får några vuxna rycka in och gå tillsammans med de sista barnen så att de kommer i mål. Den allra sista eleven traskar uppgivet in på upploppet, och Kajsa-Elsa Lindestam gör honom sällskap och får honom att jogga den sista biten.
– Förutom vädret har det varit riktigt bra. Vi hade en bra uppvärmning med mycket skrik och skoj, och eleverna är taggade, sammanfattade Kajsa-Elsa Lindestam förmiddagen.
Projektet är en del av Skånes Skolidrottsförbunds projekt Vision 2020, där målet är att skolor i Malmö och även kommuner utanför ska få igång föreningar där unga ledare leder yngre barn. Nu har projektet hållit på i två år och enligt Skånes skolidrottsförbund har antalet unga ledare ökat från 150 till cirka 1000, och antalet Malmöskolor med aktiviteter har växt från två till 40.
Gå till toppen