Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Ett lag där alla delar hänger ihop - och en tydlig idé

Om sex dagar ska Malmö FF möta Sveriges bäst organiserade lag.

Ni får tycka vad ni vill om Östersunds historia, om föreningens tillkomst och väg framåt, men det man gjort de senaste åren saknar motstycke på många sätt i svensk fotboll.
Från Superettan för två år sedan till ett lag som leder sin grupp i Europa League efter första omgången.
Låg i tv-soffan och funderade på hur det ser ut på onsdag när MFF gästar Östersund med utgångspunkt från det vi såg mot Zorija Luhansk borta i Ukraina. En match spelad i Lviv, precis som MFF fick för ett par år sedan, på grund av kaoset i landets östra del.
Inte utan att man kliar sig i huvudet.
Ett otroligt välorganiserat försvarsspel, mot ett möjligen lättläst hemmalag. Men nästan inte en fot sattes fel, inga markeringsmissar i straffområdet, resolut herravälde i luftrummet och en målvakt i Keita som imponerar mer och mer på mig.
Det är väl ganska tydligt att MFF måste höja sitt anfallsspel ganska många steg för att göra mål uppe i Östersund. Måste hitta kombinationer, vinna dueller i luften, hitta rörelser och löpningar - helt enkelt hitta den linje framåt som knappt ens varit skönjbar de två senaste matcherna.
Naturligtvis gjorde Malmöpågen Saman Ghoddos mål. Det gör han nästan varje gång.
Och här är en annan del av det mångfacetterade Östersund. För laget kan trilla boll, såga sig genom försvar med kvickt och klurigt passningsspel, med bra balans på små ytor.
Men man kan också ställa om blixtsnabbt och med effektivt passningsspel skapa mål och chanser.
Det känns som man vet var bollen alltid ska slås, hur löpningarna ska tas.
Översatt till MFF-matchen igen - hur kommer backlinjen att hantera de omställningarna, den farten? Det krävs en annan nivå än de senaste matcherna, helt säkert. MFF måste göra av med alla de bolltapp man bjudit på.
Östersund under Graham Potter måste vara Sveriges absolut bäst organiserade lag, kan inte se något annat lag stå för en så tydligt genomförd idé oavsett vilket motståndet är.
2-0 var - bortsett från ett skott i ribbans underkant - snarare i underkant för Östersund.
Visst, andra målet kom i sista sekunderna, men vilken kraft och beslutsamhet Alhaji Gero visade.
Svensk fotboll är att gratulera. Östersund visar att det går, visar att man kan, visar att man vill.
Får väl än en gång påpeka att mitt tips med Östersund som allsvenska vinnare inte går in, men att de blivit cupmästare och inte bara kvalat in i Europa League utan direkt vunnit en match, smäller ju faktiskt på sitt sätt lika högt.
Pratar vi press och psykologi, så blev MFF:s match på söndag mot Hammarby ytterligare ett snäpp viktigare att vinna. För vågar ni ens tänka tanken att MFF åker på en ny förlust eller bara tar en poäng och sen ska åka till Östersund...?
Nåja, nu låter vi matcherna spelas först.
Ser att det är sålt nästan 19 500 biljetter. Fantastiskt än en gång. Dags för laget att leverera till supportrarna som själva levererar varje gång...
Läs alla artiklar om: Europa League 2017: Östersund
Gå till toppen