Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gränskontroller kan avgöras av terrorhot

Terrorhot och säkerhetsläget kan komma att avgöra om Sverige fortsätter med gränskontroller eller inte när nuvarande EU-tillstånd löper ut i november. Flera länder trycker på för ändrade regler i EU.

Polis genomför gränskontroll vid Hyllie station utanför Malmö. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Sverige tillhör den grupp Schengen-länder som infört gränskontroller med anledning av flyktingkrisen. EU-kommissionen är dock tydlig med att man inte vill tillåta någon ytterligare förlängning när nuvarande tillstånd löper ut i november.
Fast förlängning kan det bli ändå – om bara anledningen ändras.
– Det som nu övervägs handlar om att man ska kunna ha gränskontroller baserat på säkerhetsrisker och terrorhot i stället, konstaterar inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) efter torsdagens EU-möte i Bryssel.
Flera av de andra länderna – däribland Danmark och Schengen-landet Norge – har skickat brev till EU-kommissionen där man vill se just en sådan förändring. Sverige finns dock inte med bland undertecknarna.
– Vi hann helt enkelt inte med att bereda den frågan. Men det (brevet) gick ut på att få till stånd en sådan översyn av det europiska regelverket och det verkar EU-kommissionen vara intresserad av att göra, det är jag positiv till, säger Johansson.
Till kommande möte i oktober väntas ett färdigt förslag från kommissionen. Först då får det visa sig om Sverige vill haka på tåget.
– Om det skapas ett utrymme här för medlemsländerna att kunna förlänga så blir ju nästa fråga: vilka länder ska då utnyttja den? Och det får vi återkomma till. Det måste vi gå igenom när vi ser hur förslaget ser ut.
Johansson hade på torsdagen en rad möten med övriga gränskontrollsländer. Deras agerande kommer att vägas in när Sverige bestämmer sig.
– Det är klart att vi kommer ju att se vad de gör och hur de resonerar. Men i grunden handlar det om en sakbedömning – det vill säga vilken typ av hot som finns, säger Johansson.
Han är samtidigt tydlig med att säkerhetsläget är avgörande när det gäller framtida svenska gränskontroller.
– Vi har bakom oss ett terrordåd den 7 april och det är klart att det väger vi också in i den analysen, säger inrikesministern i Bryssel.
Fakta

Gränskontroller i EU

Fem länder inom Schengen-samarbetet har med anledning av flyktingkrisen återinfört tillfälliga interna gränskontroller:

• Österrike – vid landgränsen till Slovenien och Ungern

• Tyskland – vid landgränsen till Österrike

• Danmark – vid hamnar med färjetrafik till Tyskland och den dansk-tyska landgränsen

• Sverige – vid hamnar i polisregion Syd och Väst samt Öresundsbron

• Norge – vid hamnar med färjetrafik till Danmark, Tyskland och Sverige

Tillståndet för kontrollerna löper ut den 11 november i år.

Även Frankrike har återinfört tillfälliga kontroller. I deras fall beror det dock på terrorattackerna mot Paris och Nice.

I Sverige infördes även id-kontroller av alla resenärer från Danmark och Sverige fram till i början av maj i år.

Gå till toppen