Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Han drömmer om att uppträda på arenor

Han började som barnskådespelare på musikalscenen. Nu satsar Benjamin Ingrosso fullt ut på en karriär som artist och låtskrivare. Och för honom själv känns det inte som ett nytt spår i livet.
– Musiken är det som alltid har följt med mig.

Artisten och låtskrivaren Benjamin Ingrosso fyller 20 år.Bild: Henrik Montgomery/TT
Han tillhör en av Sveriges mest kända artist- och teaterfamiljer, som vimlar av skådespelare, artister, sångare, dansare och dj:s. Hans mamma, Pernilla Wahlgren, började själv som barnskådis en gång i tiden så avståndet till scenen var inte långt. Däremot kan man undra över hur det är att tillbringa uppväxten i en så offentlig familj.
Blev du utstirrad när du var ute och fikade med släktingarna?
– Ja, men det blir man fortfarande. Men i Sverige är folk rätt lugna, de är vana vid att se kända människor överallt. Det är inte som i USA, där det är vanligt att folk går fram till artister och "ska vara fans".
Riktigt så mycket besväras kanske inte Benjamin Ingrosso av fans när han är i USA än så länge, men han siktar definitivt på att ta sig in på den amerikanska marknaden.
Om han inte har synts till så mycket i Kanal 5-serien ”Wahlgrens värld” under den första säsongen så beror det på att han har varit mycket i USA, för möten med skivbolagsdirektörer och samarbeten med låtskrivare och producenter. Han har en dröm om att lansera sin musik på den stora marknaden.
Mjukstarten gick via Melodifestivalen 2017, där han tävlade med ”Good lovin”. En låt med det soulpopsound han gillar, och som bröt av lite mot den övriga uppställningen.
– Det var just därför jag ville vara med i Mello, för att man kanske var lite ensam om det soundet i den tävlingen. Det var en chans att hitta en bredare publik.
Som liten har han spelat Rasmus i ”Rasmus på luffen”, Lillebror i ”Karlsson på taket flyger igen” och Sune i produktionen med samma namn på Stockholms privatteatrar.
Skådespeleriet har han lämnat. För tre år sedan sajnades han av skivbolaget Ten Music Group, grundat av Ola Håkansson, och sedan dess är det musiken och artisteriet som har hans fulla fokus. Musik har han alltid hållit på med, säger han, bara inte som yrke förrän nu.
Någon formell skolning har Benjamin inte. Han gick i vanlig skola hemma på Lidingö och en termin på ett gymnasieprogram, innan han hoppade av för att satsa på artistkarriären.
– Jag fick en liten synth av min mor när jag var 12-13 år, och sedan satt jag och spelade en massa, kom på egna ackord och började skriva låtar på pianot. Än i dag spelar jag mina hemmagjorda ackord. Samma sak på gitarren.
För övrigt har han också ett annat arv från familjen; hans pappa, Emilio Ingrosso, har drivit restauranger i många år. Benjamin har själv ett stort matintresse vid sidan av musiken och lagar gärna italienskt, i enlighet med sitt italienska arv. Så mycket mer får inte plats i hans hektiska liv för närvarande. Han har just avslutat en lång sommarturné med 26 spelningar, och ska nu sätta sig i studion för att jobba fram nya låtar.
Sedan åker han tillbaka till Los Angeles för att skriva nya låtar till sitt kommande debutalbum. En internationell karriär hägrar.
– Att få stå på utsålda arenor och köra en hel konsert, det är fortfarande min dröm. TT

Benjamin Ingrosso

Aktuell: Fyller 20 år den 14 september.
Gör: Artist och låtskrivare. Aktuell med singeln ”One more time”.
Bor: Lidingö.
Familj: Mamma, pappa, tre syskon och fyra hundar.
Kuriosa: Vann ”Let’s dance” 2014. Nominerad till Rockbjörnen som årets manliga artist 2017.
Om att fylla 20: ”Lite roligt men också konstigt, för jag känner mig fortfarande som 14 år, typ. Vid 20 är man ju vuxen, liksom, vilket jag inte alls känner mig som. Så det ska bli kul att fylla år men också tråkigt att man inte får kalla sig tonåring längre.”
Gå till toppen