Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Lönnaeus: Alliansen gjorde magplask och sprack – gladast av alla är Stefan Löfven

Peter Hultqvist sitter kvar. Alliansen kunde inte enas om att fälla honom. Och gladast av alla är Stefan Löfven.
Nu får han inte bara behålla sin försvarsminister, nu kan han även glädjas över en borgerlighet i total splittring.
Bättre kunde inte sensommarens misstroendedrama runt Hultqvist sluta för statsministern.
Peter Hultqvist och Stefan LöfvenBild: Erik Simander/TT
Men alliansens magplask betyder inte att skandalen med IT-haveriet på Transportstyrelsen är ur världen för regeringen.
På fredagen ska riksdagen rösta om det misstroende mot Stefan Löfven som SD väckte på onsdagen. Det kommer att falla.
Däremot fortsätter Konstitutionsutskottets (KU) granskning av "Transportgate". Den blir inte klar förrän till våren. Och då har allianspartierna chans att blåsa liv i affären igen och gemensamt kräva misstroendeomröstning mot både Hultqvist och Löfven – vilket skulle utlösa en regeringskris bara några månader före valet.
Torsdagen blev dramatisk i riksdagen.
Under hela eftermiddagen satt de fyra allianspartierna i möte för att hitta en gemensam linje.
På förhand var det känt att Moderaterna och Kristdemokraterna gärna ville fälla Peter Hultqvist, medan Centern och Liberalerna tvekade om det egentligen fanns någon saklig grund.
Vid halv fyra stod det klart att alliansen misslyckats. Då skickade Annie Lööf ut en tweet om att Centern backar från hotet om misstroende mot Hultqvist: "Informationsskandalen är ett haveri, men sans och balans krävs. Den sakliga grunden för misstroende mot Hultqvist har fallit."
Nästan direkt kom en nästan likalydande tweet från Björklund.
Därefter kallade båda till varsin pressträff.
"Statsministerns kansli och närmaste medarbetare kände till det här innan försvarsministern. Då faller vår sakliga grund", förklarade Annie Lööf.
KD-ledaren Ebba Busch Thor var nästan lika snabb med att meddela att hon stod kvar vid misstroendet mot Hultqvist. Medan de för tillfället ledarlösa Moderaterna var tvungna att kalla samman sin riksdagsgrupp innan man ett par timmar senare bestämde sig för göra gemensam sak med KD och SD – en misstroendeomröstning som alltså Hultqvist kommer att överleva.
I somras – när det avslöjades att Transportstyrelsen brutit mot lagen och outsourcat IT-driften av hemliga register till icke säkerhetskontrollerade IBM-underleverantörer i Östeuropa – gick de borgerliga ut stenhårt och hotade med misstroende mot tre S-ministrar.
Löfven svarade med att peta två av dem: Anders Ygeman och Anna Johansson.
Men för Hultqvist bestämde sig Löfven att ta strid.
I tisdags tog affären ny fart när regeringen lämnade svar på de 25 frågor som KU ställt inför sin granskning. Av det framgick att Hultqvist fick kännedom om IT-läckaget i februari 2016, nästan ett år före Löfven. Skälet till att försvarsministern inte larmade Löfven var att han var övertygad om att uppgifterna redan fanns i statsministerns kansli – vilket var korrekt, eftersom Löfvens statssekreterare informerats, den nu avskedade Emma Lennartsson.
Nu är det alltså den uppgiften som fått Annie Lööf och Jan Björklund att dra slutsatsen att Hultqvist inte kan lastas.
Men Lööf och Björklund har säkert också påverkats av alla kritiker som tyckt att hotet om misstroende mot Hultqvist var ett skott från höften.
Försvarsministern är populär och anses kompetent, även bland borgerliga partier. Både Lööf och Björklund har insett att det kanske inte var så taktiskt klokt att försöka fälla en erfaren försvarsminister i ett läge när hotet från Ryssland växer – och det just nu dessutom pågår stora militärövningar på båda sidor om Östersjön: Aurora i Sverige och Zapad i Ryssland.
De fyra allianspartierna lider nu en svår prestigeförlust. Centern och Liberalerna som backar. KD och Moderaterna som fullföljer.
Ett rejält magplask för den borgerliga enigheten.
Peter Hultqvist är förstås nöjd. Men den som gnuggar händer mest av alla är Stefan Löfven. Han gillar sprickor i alliansen som kan bädda för en blocköverskridande regering efter valet.
Gå till toppen