Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga asylsökande uppfyller jobbkrav

Inga asylsökande har hittills klarat jobbkravet för permanent uppehållstillstånd, visar statstik från Migrationsverket. ArkivbildBild: Susanne Lindholm/TT
Inte en enda asylsökande har hittills klarat jobbkravet för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Av de 200 ansökningar som har kommit in till Migrationsverket de senaste veckorna har hittills inte någon fått ja på det villkoret, skriver Arbetet.
I den nya, skärpta asyllag som började gälla i fjol kan permanent uppehållstillstånd ges om den sökande kan försörja sig själv via arbete. Villkoret gäller fast anställning med kollektivavtalsenlig lön, och det får inte handla om nystarts- eller instegsjobb. Av de drygt 40-tal fall som hittills har prövats får ingen stanna med ett jobb som grund.
Migrationsverkets statistik gäller ärenden som kommit in sedan 20 augusti, då man kunde börja ansöka om permanenta uppehållstillstånd, och fram till den 11 september. Prövningen av de ärenden som återstår sker löpande.
Gå till toppen