Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M vill att EU går över till kvotflyktingar

Moderaterna vill att EU på sikt främst ska ta emot kvotflyktingar. Asylsökande ska få sin sak prövad utanför EU:s gränser.

Moderaternas andre vice ordförande Elisabeth Svantesson tycker att ett kvotflyktingssystem i EU vore mer rättvist.Bild: Christine Olsson/TT
Det skulle innebära att Genèvekonventionen måste rivas upp eller förändras. Konventionen ger i dag människor som tar sig in i EU, till exempel till Sverige, rätt att söka asyl och få sin sak prövad här.
Förslaget ska behandlas på Moderaternas partistämma i mitten av oktober. Moderaternas andre vice ordförande Elisabeth Svantesson tycker att Sverige borde driva på diskussionen i EU om att förändra Genèvekonventionen för att kunna gå över till ett kvotflyktingssystem. Hon betonar dock att det är en process som kommer att ta lång tid.
Svantesson tycker att flyktingkrisen 2015 tydligt visade att dagens system inte fungerar. Hon anser att ett kvotflyktingssystem både är mer rättvist och säkrare. Hon pekar på att många kvinnor och barn och de allra fattigaste aldrig lyckas ta sig från flyktinglägren vidare till Europa. Dessutom skulle flyktingar slippa behöva anlita människosmugglare för att ta sig den ofta livsfarliga vägen över Medelhavet.
På frågan om asylsökande inte längre ska ha rätt att få sin sak prövad om de på egen hand tar sig till Sverige, svarar hon:
– Då kommer man att få sin sak prövad utanför Sveriges gräns. Självklart ska man ha rätt att få sin sak prövad, men främst genom ett kvotflyktingssystem.
Det skulle till exempel kunna innebära att flyktingar tas från FN:s flykttingläger i Mellanöstern eller Afrika för att få skydd i EU.
Svantesson uppger att systemet inte betyder att EU kommer att ta emot färre flyktingar.
– Vi måste vara generösa med människor som flyr från krig, med människor som verkligen behöver det, säger hon.
– Ska vi hjälpa människor som allra bäst behöver det, inte personer som är ekonomiska migranter, då behöver EU gå mer mot ett kvotflyktingssystem.
Svantesson påpekar att många som söker asyl i Sverige i dag får avslag. Hon tillägger att också att det är viktigt att öka möjligheterna till arbetskraftsinvandring till EU.
På frågan vad som händer med flyktingar när EU-länderna fyllt sina kvoter i ett kvotflyktingssystem, svarar hon:
– Man måste så klart anpassa systemet till olika tider, till hur det ser ut med migration, krig och människor på flykt.
Gå till toppen