Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Polisman döms för vållande till annans död

Hovrätten faststället domen mot den polisman som körde på och dödade en Landskronabo på ett övergångsställe i Landskrona. "Han hade hoppats på en frikännande dom" säger försvarsadvokaten.

Polisbilen hade tydliga skador efter dödsolyckan på Hälsingborgsvägen. Foto: Polisen
Dödsolyckan inträffade i början av januari 2016 på ett övergångsställe på Hälsingborgsvägen. En 53-årig Landskronabo dödades när han blev påkörd av polisbilen och hans sambo blev allvarligt skadad.
Den 32-årige polismannen som körde nekade till brott men fälldes i tingsrätten för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
Läs mer: Polisman får villkorlig dom för dödspåkörning
Polismannen överklagade till hovrätten med förhoppningen att bli friad.
Hovrätten fastställer dock domen. Polismannen döms därför till villkorligt dom och 60 dagsböter om vardera 200 kronor, totalt 12 000 kronor.
Han anses ha vållat Landskronabons död genom att inte anpassa hastigheten till rådande förhållanden vid det obevakade övergångsstället. Polismannen har själv uppgett att han aldrig hann se personerna på övergångsstället.
Hans försvarsadvokat Johan Eriksson hävdade att polismannen var oskyldig, att paret var påtagligt berusat och att de gick ut i vägen utan att se sig för.
Idag tycker han att hovrätten kommit fram till fel slutsats vad gäller polismannens oaktsamhet, menar att rätten borde ha tagit hänsyn till att det råder ett samspel i trafiken och upprepar att paret gått rakt ut på övergångsstället.
– Vi som kör en bil ska stanna när vi ser en person vid ett övergångsställe, men om vi inte ser någon så stannar vi inte. Det är svåra frågor, som inte blir lättare av att det blir en så tragisk utgång, säger Johan Eriksson
Hur reagerar din klient på hovrättens utslag?
– Han är besviken, han hade hoppats på en frikännande dom, säger försvarsadvokaten.
– Å andra sidan är han lite lättad, han får nu försöka hitta ett sätt att lägga det här bakom sig. Det har varit en förfärlig tid för honom också.
Tingsrättens dom fastställs utan ändringar efter att hovrätten i huvudsak tagit del av samma utredning som tingsrätten. Tingsrättens ljud- och bildupptagningar av förhören har också spelats upp för hovrättens ledamöter.
Hovrätten beslutar vidare att polismannen, mot bakgrund av hans ekonomiska förhållanden, ska ersätta staten för kostnaden i hovrätten för den advokat som var biträde åt målsägandena, kvinnan och sönerna, och försvarsadvokatens arvode.
Polismannen ska därför betala 35 000 kronor i rättegångskostnader. Sedan tidigare har han ålagts att betala 15 000 kronor för en del av försvarsadvokatens arvode i tingsrätten medan resterande kostnad för försvaret och målsägandebiträdet, totalt 125 000 kronor, betalades av staten.
Idag är polismannen åter i tjänst. Försvarsadvokaten tror inte att domen kommer att överklagas.
Dödsolyckan inträffade vid 18.40-tiden den 6 januari 2016.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen