Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hatfyllda kyrkopolitiker från SD

Flera SD-kandidater i kyrkovalet utmärker sig på sajter som sprider rasism och hat, visar en kartläggning av Expressen och den antirasistiska tidskriften Expo.

En SD-lista i förra kyrkovalet. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
– Vi har horder av barbarer. Vi har horder av terrorister i landet, säger en Sverigedemokratisk kyrkopolitiker i södra Sverige som skrivit anonymt på hatsajten Avpixlat.
I samma landsända och på samma sajt skriver en annan SD-politiker "skicka hem alla oönskade patrask NU!". Politikern har haft ett användarnamn med siffrorna 14 och 88, som brukas i nazistiska kretsar där åttorna står för H och utläses "Heil Hitler".
En SD-politiker i Mellansverige har ett långt förflutet i den högerextrema miljön. Enligt granskningen visar en så kallad aktivistrapport från Nationaldemokraterna att politikern deltog i attacken på Pridefestivalen i Stockholm 2003.
– Om man på något sätt avvikit grovt från partiets värderingar eller på annat sätt har uppträtt omdömeslöst eller extremt på något vis så ska man inte företräda partiet, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Expressen.
Nu ska partiets partisekretariat samt medlemsutskott utreda kandidaterna, enligt SD:s gruppledare Mattias Karlsson. Men före söndagens val hinner partiet inte dra tillbaka någon kandidatur.
Gå till toppen