Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen: Gängkrig mellan falanger på Holma och Kroksbäck

Fyra mordförsök där unga män blivit skjutna knyts till en konflikt mellan två konstellationer på Holma och Kroksbäck. Ingen är gripen i någon av utredningarna. Polisen befarar fler hämndaktioner mellan gängen.

Ett automatvapen lämnades kvar på Lagmansgatan efter skjutningen vid 23.29 den 18 augusti.
– Det pågår ett krig mellan två kriminella falanger i Malmö som hör hemma på Holma och Kroksbäck, säger Göran Söderberg, utredare på polisens sektion för grova brott.
– Det här är två konstellationer med flytande lojaliteter som agerar helt hänsynslöst, säger kollegan Kay Bauer.
Tidigare ska de unga männen med kriminella kopplingar på Holma och Kroksbäck ha ingått i samma konstellation. Men sedan i våras ligger gängen i de intilliggande områdena i en eskalerad konflikt med varandra, enligt polisen.
Det handlar om kontroll över handeln med narkotika och vapen, men även om personliga konflikter.
Konflikten briserade den 12 maj, när flera skott avlossades in i en personbil på Sörbäcksgatan på Kroksbäck. Bakom ratten satt en 21-årig man som blev träffad av minst ett skott, men klarade sig med lindriga skador. Unga män från Holma misstänks ligga bakom.
Under de fyra månader som gått efter händelsen har Kroksbäck-konstellationen åkt över till Holma och begått flera hämndaktioner – tre mordförsök där unga män blivit träffade med flera skott knyts till dem, enligt polisen.
Den 2 juni blir tre personer beskjutna på Hyacintgatan, alla tre träffas – men klarar sig med lindriga skador.
Den 14 juli kliver en maskerad man in på en frisörsalong på Holma torg och avlossar flera skott mot en 23-årig man som väntar på sin klipptid. Han träffas med flera skott och får livshotande skador, men överlever. Vittnen ser hur skytten flyr därifrån på moped.
Den 18 augusti har 23-åringen som besköts hos frisören hunnit skrivas ut från sjukhuset och anländer i en bil till Lagmansgatan ihop med en 26-årig vän. 23-åringen stiger ut och går mot sin bostad när flera maskerade män dyker upp och avlossar automatvapeneld mot honom.
Den 26-årige mannen såg hur hans 23-årige vän blev beskjuten, och styrde sin bil mot skyttarna. Det räddade troligtvis 23-åringens liv, enligt polisen.
26-åringen som sitter kvar i bilen ser händelsen och styr med sitt fordon ner från en trappavsats och mot skyttarna. Detta räddar troligtvis 23-åringens liv. 26-åringen blir själv träffad av flera skott under räddningsaktionen, men överlever också.
Både skjutningen på Lagmansgatan och inne på Frisörsalongen har fastnat på övervakningsfilm – hur stor del av händelseförloppet som syns vill polisen inte säga.
Efter den sista skjutningen på Lagmansgatan har polisen säkrat ett automatvapen som dumpats kvar på platsen – och två mopeder som skyttarna misstänks ha lämnat efter sig på Kroksbäck, dit de flytt. Föremålen är skickade till Nationellt forensiskt center (NFC) på analys, för att säkra fingeravtryck och DNA med mera.
Den här mopeden dumpades på Kroksbäck efter skjutningen på Lagmansgatan den 18 augusti.
Trots att polisen anser sig veta vilka grupperingar som ligger bakom dåden så sitter ingen frihetsberövad för något av de fyra mordförsöken – som ingår i samma utredning.
– Vi hoppas på svaren från NFC. Sådana här utredningar om grova brott där det är maskerade gärningsmän tar tid, säger utredaren Göran Söderberg.
Att gängmän som blir beskjutna sällan själva vill prata med polisen bidrar till att fallen är svårutredda.
Därför vädjar polisen till boende på Holma och Kroksbäck som har information om händelserna att höra av sig.
– Ring 114 14 och berätta att ni har tips, så kan ni göra det anonymt, säger utredaren Josef Renklint.
Ingen har dött i samband med de fyra skjutningar. Men utredaren Kay Bauer poängterar att förlupna kulor mycket väl hade kunnat skada eller döda förbipasserande.
– Vid skjutningen på Holma torg var det fullt med människor ute, många barn bland annat. Och i fastigheten på Lagmansgatan där det sköts bor det 150 människor, någon av hade kunnat träffas av automatvapnen.
– Det rör sig om ett helt hänsynslöst agerande.
Gå till toppen