Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Tidigare var det bara SD som ville förbjuda tiggeri – nu är det rumsrent”

Amnesty International menar att tiggeriförbudet strider mot mänskliga rättigheter. På fredagen samlades motståndare till beslutet för en manifestation i Vellinge. "Tiggeriförbudet är en del i stigmatiseringen av romer", säger Johanna Westeson, jurist.

"Potentialen att det här sprider sig är mycket allvarlig. För några år sedan var det bara Sverigedemokraterna som pratade om att förbjuda tiggeri, och nu har det blivit ett rumsrent ämne att debattera på ledarsidor. Det handlar om att avhumanisera en grupp människor", säger Johanna Westeson, jurist på Amnesty International.Bild: Ingemar D Kristiansen
På fredagseftermiddagen samlades ett sextiotal personer på Stortorget i Vellinge för att delta i Amnestys manifestation mot tiggeriförbudet. Nästan lika många poliser och journalister som deltagare var på plats för att bevaka evenemanget.
– Amnesty ser det som ett stort och allvarligt människorättsproblem när man börjar kriminalisera fattiga. Man vill få bort dem ur det offentliga rummet och använder sig av förbudslagstiftningar för att bli av med dem. Det gör naturligtvis inget åt fattigdomens orsaker utan ökar bara stigmatiseringen, säger juristen Johanna Westeson, som var huvudtalare.
– De som hävdar att man gör det här för romernas skull har ganska mycket att bevisa. För vad erbjuder vi dem istället?
Hon ser en tydlig koppling mellan förbudet och förtrycket av romer.
– Om man analyserar retoriken i resonemangen kring att förbjuda tiggeri så är det gamla unkna föreställningar som poppar upp nu, mer eller mindre maskerade. Romer vill inte jobba, romer har inte möjlighet att anpassa sig i samhället, romer vill inte att deras barn ska gå i skolan. Tiggeriförbudet är en del i det.
"Att bara se tiggare som ett problem och mota bort dem från Vellinge är ingen lösning". Kyrkoherde Iva-Katharina Kummer gjorde liknelsen med när Emil i Lönneberga bjöd in fattighjonen på kalas efter upptäckten att den elaka föreståndarinnan Kommandoran ätit upp all julmat. Så bör man behandla sin nästa, menar hon.Bild: Ingemar D Kristiansen
Amnesty menar att förbudet strider mot bland annat rörelse- och yttrandefriheten.
– Vellinge är den första kommunen i Sverige där tiggeriförbudet kan bli verklighet. Det är väldigt allvarligt. Också för att Vellingepolitikerna själva säger att de hoppas att andra kommuner tar efter, att det blir en trend. Om det går igenom blir det början på något mycket större än Vellinge.
Nils Eckerbom är en av runt 2 600 som har skrivit på Amnestys upprop mot tiggeriförbudet. "Jag är upprörd över att politikerna pratar om fattiga människor som en ordningsfråga, när det är ett socialt problem."Bild: Ingemar D Kristiansen
Nils Eckerbom har cyklat från Malmö med manifestationen som mål.
– Det är tragikomiskt att Vellinge som är den rikaste kommunen väljer att förbjuda fattigdom. Vill man inte se får man köpa skygglappar, säger han.
"Svenskarna köper godis för tio miljarder om året, då kanske vi kan lägga några kronor i en kopp?" säger fotografen Jenny Eliasson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fotografen Jenny Eliasson, som i flera år har dokumenterat romernas situation i Malmö, var också på plats och gick runt med en pappmugg. En halvtimme in i aktionen var den fortfarande tom.
– Jag tänkte att jag skulle få ihop några kronor till kvinnan som sitter utanför Ica. Svenskarna köper godis för tio miljarder om året, då kanske vi kan lägga några kronor i en kopp?
Kommunpolis Mats Rindborn Grahl menar att han inte upplevt några problem med den handfull tiggare som finns i kommunen.
– Det handlar snarare om att vissa accepterar tiggare – andra inte. Och mittemellan står vi.
"Jag är student och inte särskilt rik, men jag känner mig som en privilegierad medelklassperson och försöker ge när jag kan. Det kan vara obekvämt att se en tiggare – och det ska vara obekvämt. Vi som har så mycket kan inte stifta lagar mot fattigdom. Det är inte rimligt", säger Mathilda Schlyter.Bild: Ingemar D Kristiansen
Studenten Mathilda Schlyter har åkt från Lund för att visa sitt stöd.
– Det är skamligt att förbjuda tiggeri för att privilegierade människor ska känna sig mindre obekväma. Vi har öppna gränser inom EU, men tydligen inte för dem som behöver hjälp. Bara för rika som ska kunna skörda frukterna av varandras rikedom. Det är fruktansvärt pinsamt.
Just nu pågår också en namninsamling mot förbudet. På bara några dagar har runt 2 600 personer skrivit under.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen