Dygnet runt

Vad borde hända med Kronprinsen?

I fyrtio år var Kronprinsen Malmös högsta hus, men sedan Turning Torso dök upp så har stjärnglansen falnat för varje år. Idag står stora delar av köpcentret tomt. Kronprinsen är det första tomrummet i Malmö som Dygnet Runt vill engagera er läsare i att fylla. Den kommande veckan vill vi ha in era bästa, smartaste eller mest galna idéer.

Tio av butiksutrymmena på Kronprinsen står idag tomma och har precis täckts med färgglada affischer och fakta om Kronprinsens historia.Bild: Lars Brundin
Hur skapar man en bättre stad? När Malmö ska förtätas så uppstår frågetecken kring de tomma ytorna i staden. Dygnet Runt tänker i höst se vad som händer om vi alla tillsammans hjälps åt i idéarbetet för att fylla stadens tomrum. Om vi tillsammans för ett kreativt samtal kring vad man skulle göra på vissa platser.
Vi tänkte börja med ett ikoniskt Malmöhus: Kronprinsen. I över femtio år har det varit ett av Malmös främsta riktmärken. Kronprinsen började byggas i korsningen Regementsgatan/Mariedalsvägen 1959. Fem år senare stod byggmästaren Hugo Åbergs 27 våningar höga hus klart.
Huset fick sitt namn efter Kronprinsens husarregemente och har under femtio år rymt allt från tennishall till bowlinghall till nattklubb till bilverkstad och såklart många olika butiker inne på köpcentret.
Men Hugo Åberg avled i en trafikolycka 1969 och dottern Ulla Åberg tog över affärerna och drev det fram till sin död 2011. 2014 blev det klart att fastighetsföretaget Akelius köpte Hugo Åbergs fastigheter där Kronprinsen ingick. Det var då den största fastighetsaffären i Malmös historia. Akelius är nu mitt uppe i arbetet med att utveckla Kronprinsen.
– Vi är inne i ett projektskede där vi tittar på olika alternativ för fastigheten. Mer kan jag inte säga just nu, säger Mikael Ahlborn på Akelius i Malmö.
Kronprinsens köpcentrum domineras idag av tomma lokaler.Bild: Lars Brundin
Men går man en runda i Kronprinsens köpcenter så ser man att det är en skugga av sitt forna jag. Just nu står tio av lokalerna på Kronprinsen helt tomma och de flesta ligger runt själva köpcentertorget. Kvar finns Hemköp, Lindex, två apotek, ett mattorg med fem restauranger och så ett fåtal enskilda butiker.
Den kommande veckan kommer vi att presentera olika personers idéer kring vad man borde göra med Kronprinsen? Vad tycker Malmös mest kreativa hjärnor att man borde göra med en sådan ikonisk Malmöplats? Bör Slottsstadens resa från Käppastan till Nappastan synas i inriktningen? Vad ska man göra med köpcentret, utemiljön, den gamla bowlinghallskällaren och hur borde Restaurang Översten utvecklas?
Vi vill höra dina idéer kring Kronprinsen. Vad tycker du att Kronprinsen och Slottsstaden behöver? Tänk litet och praktiskt eller stort och galet. Ju fler idéer desto roligare diskussion och desto roligare blir Malmö.
Gå in på Dygnet Runts Facebooksida och dela med dig av din idé och se vad andra tänker. Eller mejla till jonas.gillberg@sydsvenskan.se eller lotta.satz@sydsvenskan.se.
Håll koll på Malmös stadsliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Fyll Malmös tomrum
Gå till toppen