Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

7 röster om Kronprinsen: ”Det är tufft för oss som är kvar”

Vad tycker butiksinnehavarna och besökarna på Kronprinsens köpcentrum att man borde göra med Kronprinsen? Dygnet Runt talade med sju personer som alla gav en dyster nulägesbild och hade idéer på vad som borde till.

Dygnet Runt startade i fredags artikelserien "Fyll Malmös tomrum!" där vi tillsammans med läsare och andra Malmöbor vill samla in idéer kring hur man kan fylla tomrum i staden. Den här första veckan fokuserar vi på Kronprinsen och alla dess tomma ytor i köpcentret.
På Kronprinsens köpcentrum träffade vi sju personer som berättade om sina tankar kring Kronprinsen.
Osman Aktas.Bild: Lars Brundin
Osman Aktas, har drivit Kronprinsens café och konditori i tio år:
– Utvecklingen här har gått neråt. Om jag för tio år sedan kunde sälja för 15 000 kronor på en dag, så är jag nu nere på 2000–3000 kronor. Många tror att det här är någon sorts informationsplats och de kommer och frågar om vägen till Översten och mattorget. Mattorget har ju för övrigt blivit felplacerat och är undangömt nu. Sen skulle vi behöva en bank, kanske ett Forex och någon teknisk affär typ Clas Ohlsson.
Sodabeh Notash Rad.Bild: Lars Brundin
Sodabeh Notash Rad, äger leksaksbutiken Lekextra sedan 1997:
– Jag sitter i styrelsen för butiksägarföreningen och vi vet ännu inte vilka planer Akelius har för torget. Det är tufft för oss som är kvar att inte veta. Nu ska jag snart beställa varor till nästa vår och sommar utan att veta vad som händer här. Det finns ett bra kundunderlag i området så det borde gå att fylla butikerna. Många frågar efter en teknikaffär och kläder för ungdomar efterlyses också.
Stig Adelhammar.Bild: Lars Brundin
Stig Adelhammar, boende vid Kronprinsen.
– I hela det här området saknas en skoaffär. Man måste åka in till centrum för att köpa skor, så det skulle inte vara så dumt om det fanns här. Och en bokhandel. Banken har också försvunnit och det saknas. Vi har ju restauranger här så det räcker.
Dragana Nastevski.Bild: Lars Brundin
Dragana Nastevski, blomsterhandlare på torget sedan fem år:
– Det vore väldigt roligt om fler lokaler hade fyllts. Jag jobbade här på 80-talet och då var det mycket mer folk som rörde sig här. Mina kunder efterlyser teknik och skor. Jag tror att det vore bra med mer kläder, det brukar dra kunder, och kanske ett parfymeri.
Marcus Andersson.Bild: Jonas Gillberg
Marcus Andersson, som drivit Restaurang Översten sedan september 2014.
– Jag tänker att de borde flytta Systembolaget in till torget på Kronprinsen. Idag har de ju ingång från Regementsgatan, men om de flyttar in det så får de folk att gå in på torget. När Restaurang Malou låg där på torget så fick de lite rörelse där, men nu har de flyttat till restaurangtorget.
Vad tänker du själv göra med Översten framöver?
– Jag skulle gärna vilja renovera lite här så småningom, men vi får se vad Akelius tänker. Jag kör på som vanligt.
Robert Larsson.Bild: Lars Brundin
Robert Larsson, äger Wixells färg som är den enda butiken som finns kvar på samma plats sedan kvarteret byggdes 1962:
– Jag har haft butiken i tio år och det märks att det flyttat in en massa barnfamiljer i Slottsstaden. De renoverar – pensionärerna förbättrar bara. Men visst är det tråkigt att det är så tomt på butiker på torget. Bara i dag har det varit kunder som frågat efter sytillbehör och lampor. Jag tror att det vore bra om det funnits en restaurang centralt på torget.
Per-Ingvar Jönsson.Bild: Lars Brundin
Per-Ingvar Jönsson, bor på åttonde våningen i Kronprinsen.
– Jag och min fru Inga-Lill var de sista som bodde på Stortorget. Idag bor det inga privatpersoner där. Det är en viktig politisk fråga för mig att hela Malmö ska leva. Jag kände Ulla Åberg så hon ordnade en lägenhet till oss när vi lämnade Stortorget. Här är bra att bo, men det finns för litet underlag. Folk köper mer på nätet idag. Så jag oroar mig faktiskt för vad som ska hända. Jag tror man skulle behöva göra så att det lättare att komma hit med bil. Det är ofta krångel med biljetter i parkeringsgaraget här. Jag tror också att det handlar mycket om marknadsföring och hur man framhåller det centrala läget. Sen tycker jag att det är synd att man lagt alla restaurangerna i en undanskymd hörna. Det krävs nog en omdisponering här.
Vad tycker du man ska göra med Kronprinsen? Var med i Dygnet Runts idéverkstad här.
Eller mejla till jonas.gillberg@sydsvenskan.se eller lotta.satz@sydsvenskan.se.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Fyll Malmös tomrum
Gå till toppen