Wimans blogg

Max Wiman: MFF måste inte bara vinna utan hitta glädjen i en bra prestation

Det är inte alltid resultat och prestation behöver gå hand i hand. Men för Malmö FF gäller det i högsta grad mot Hammarby på söndagskvällen.

Ny seger för Djurgården – huvudbry för Rosenberg och resten i MFF?Bild: Bildbyrån
Såg ni Djurgårdens insats mot Örebro, förstår ni säkert. Det sprudlar glädje, entusiasm, spelidé och harmoni kring Djurgården och har gjort det ett bra tag.
När Kim Källström dunkade iväg ett skott som var nära att ge 5-1 i slutminuten, kom Magnus Eriksson fram och klappade sin kompis på huvudet och de log brett mot varandra.
De ser ut att ha väldigt kul ihop när de spelar fotboll. De funkar bra ihop och jag vet inte hur många gånger jag muttrat den här säsongen att det var synd att MFF inte gick för att ta "hem" Magnus Eriksson förra sommaren. Så nyttig han är - och dubbla mål mot Örebro punkterade den matchen.
Jag förutsätter att Magnus Pehrsson väljer att låta Rasmus Bengtsson gå in i backlinjen och Carlos Strandberg gå in på topp. Så har det ju i alla fall sett ut, men han har överraskat förr.
Att inte göra tydliga förändringar efter de två senaste svaga insatserna och försvarsproblemen mot Göteborg bland annat dessförinnan, vore helt fel.
Att röra om i grytan och få fart på häxkitteln - över 20 000 sålda, det är galet imponerande eftersom malmöborna brukar vara mer konjunkturkänsliga än så - är helt nödvändigt för att MFF inte ska ge bort det guld som ett spelbolag redan betalat ut vinsten för.
MFF måste givetvis slå Hammarby. Så enkelt är det. Men MFF måste också göra en prestation på en helt annan nivå än de senaste två matcherna, att ta med sig in till allsvenskans andra enormt formstarka lag. På onsdag spelar ju MFF i Östersund.
Det räcker inte med flyt, med styrka i slutet, med ett avgörande mål från ingenstans.
Ska MFF hålla försprånget mot Djurgården, så måste man hitta harmoni i både spel och coachning.
Just nu ser Djurgården ut som att de faktiskt kan gå rent hela hösten. Sånt kan förändras snabbt och de har ett derby att spela också. Men de har momentum.
Vi ska förresten inte glömma att Häcken också ångar på där bakom. Sex poäng efter i nuläget, men frossar i mål och 3-0 på Elfsborg imponerar förstås.
MFF har kvar att möta bland annat Östersund borta, Elfsborg, AIK och just Häcken hemma i sista matchen. MFF spelar ofta bättre mot bättre lag. Men resten av hösten måste de spela bättre än bättre.
Även om MFF när de går ut till match mot Hammarby leder allsvenskan med fyra poäng, kommer de nog inte att känna det riktigt så.
Plötsligt ligger all press på Malmö.
Medan Djurgården bara känner glädje. Häcken säkert samma sak.
MFF måste hitta glädjen i en seger med hjälp av en bra prestation för att bli av med pressen.
Idrott är komplicerat. Och ändå inte.
Läs alla artiklar om: Inför Malmö FF–Hammarby
Gå till toppen