Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nyval på Island efter skandal med sexdömd

Det blir nyval på Island. President Gudni Jóhannesson har godkänt begäran om att få utlysa ett snabbt nyval, meddelar statsminister Bjarni Benediktsson.

Det blir nyval på Island, meddelar statsminister Bjarni Benediktsson sedan presidenten godkänt hans begäran. Arkivbild.Bild: Frank Augstein/AP/TT
Den 4 november diskuteras som ett möjligt datum, enligt statministern.
Anledningen till nyvalet är att Ljus framtid, ett av de tre styrande partierna i Island, lämnar regeringen. Beslutet kommer sedan statsministerns parti, Självständighetspartiet, försökt mörka en historia kring en sexualförbrytare.
Bakgrunden till skandalen är att Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson, i ett brev rekommenderat att en dömd sexualbrottsling ska rentvås. På Island kan personer som dömts för allvarliga brott ansöka om att få sin "heder återställd", det vill säga strykas ur kriminalregistret. För detta behövs ett rekommendationsbrev.
Till en början vägrade justitiedepartementet, som leds av Sigríður Á Andersen, från Självständighetspartiet, att avslöja vem som skrivit rekommendationsbrevet. Men efter beslut av en parlamentskommitté avslöjades att det var statsministerns far. Skandalen förvärrades ytterligare när det visade sig att justitieministern informerat statsministern, men ingen annan, om brevets avsändare.
Regeringen saknar nu majoritet i det isländska parlamentet, alltinget.
Gå till toppen