Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flyende rohingyer riskerar att svälta ihjäl

De har flytt i hundratusental undan den burmesiska militärens brutala framfart. Men väl i säkerhet möts rohingyaflyktingarna av akut brist på mat, vatten och tak över huvudet. Burmas arméchef vill att alla burmeser ska enas om att rohingya aldrig varit en etnisk grupp i landet.

En kvinna ges vatten av en förbipasserande medan hennes dotter väntar på hjälp för att kunna ta henne till en läkare utanför flyktinglägret Mushani i Bangladesh.Bild: Dar Yasin/AP-TT
Rädda Barnen varnar nu för att flyktingar riskerar att dö om inte tillräckligt med förnödenheter når fram.
– Om familjer inte kan tillfredsställa sina grundläggande behov, kommer lidandet att bli ännu värre och liv kan förloras, säger Mark Pierce, hjälporganisationens landschef i Bangladesh.
Närmare 410 000 människor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya har flytt våldsvågen i den burmesiska delstaten Rakhine, över gränsen till Bangladesh. Gruppen kan läggas till de nästan lika många rohingyaflyktingar som Bangladesh hyser sedan tidigare.
Om flyktingsströmmarna fortsätter i samma takt kan antalet nå en miljon vid årets slut, varav omkring 600 000 är barn, varnar Mark Pierce.
Nödhjälpen måste omedelbart ökas, säger han.
– Det kan bara ske om det internationella samfundet trappar upp sin finansiering.
Bangladeshiska myndigheter har inlett en kampanj för att vaccinera flyktingbarnen mot sjukdomar. I ett första steg kommer 150 000 barn kommer att vaccineras för mässling, röda hund och polio, uppger en läkare vid ett statligt sjukhus i staden Cox's Bazar för nyhetsbyrån AP.
Samtidigt försöker myndigheterna begränsa rörligheten för flyktingarna för att hindra att de lämnar de ansträngda lägren.
Människorättsorganisationer anklagar Burmas militär för att vilja driva bort den muslimska minoriteten från landet. FN har kallat dess agerande för etnisk rensning, och flyktingar vittnar om hur civila dödas och byar bränns ner. Militären försvarar sig med att insatsen riktas mot terrorister, efter attacker från gerillagrupper mot polisposteringar och militärbaser.
De styrande i Burma anser att rohingya, som de kallar "bengaler", inte hör hemma i Burma. De ska därför inte ha medborgarskap och de som flytt bör knappast få återvända, är hållningen.
Den mäktige arméchefen, general Min Aung Hlaing, skriver på Facebook:
"De har krävt erkännande som rohingya, som aldrig har varit en etnisk grupp i Myanmar (Burma). Den bengaliska frågan är en nationell sak och vi behöver vara eniga i att etablera sanningen", skriver han.
Burmas ledare Aung San Suu Kyi får växande kritik för sin nästan totala tystnad i frågan och ovilja att kritisera militären, som ännu kontrollerar delar av makten i landet. Men på tisdag ska hon kommentera krisen i ett tv-sänt tal.
FN:s generalsekreterare António Guterres säger att hon nu har sin "sista chans" att agera för att försöka hejda våldsvågen.
– Om hon inte vänder situationen nu, så tror jag att den här tragedin kommer att bli fullständigt fasansfull, säger han i en intervju med BBC.
Fakta

Rohingya – minoritet i fokus

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas 409 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera

Gå till toppen