Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gick till fel lokal – nekades att rösta

Flera personer har nekats att rösta i kyrkovalet, eftersom de gått till en "vallokal" i stället för en "röstningslokal". Arkivbild.Bild: Adam Ihse/ TT
Flera personer har nekats att rösta i kyrkovalet, eftersom de gått till en "vallokal" i stället för en "röstningslokal".
– Nu blir det ingen röst, jag har inte tid med det här. Att man inte får rösta här kunde de väl upplysa om så man inte behövde spilla sin tid, säger en kvinna till SVT Nyheter.
På röstkorten står att man kan rösta i "vilken röstningslokal som helst i landet". Där har man också kunnat förtidsrösta. Men i "vallokalen" kan bara den rösta som är skriven i den aktuella församlingen. Därav förvirringen.
Kyrkovalsledare Anki Bondesson vet inte hur många personer som hamnat fel och inte kunnat rösta av den anledningen.
– Vi har fått signaler om att det skett, och några har hört av sig om det, men vi måste senare kontrollera omfattningen, säger hon till TT.
Bondesson poängterar att skillnaden från tidigare val är att man i år kunnat rösta i röstningslokal även på valdagen. Där skedde tidigare bara förtidsröstning.
– Och det är ju bra för det gör valet mer tillgängligt. Men det är klart att en begreppsförvirring kan uppstå – vad är skillnaden mellan röstningslokal och vallokal?
Gå till toppen