Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inside Redhawks

Så blev Malmö Skånes hockeyhuvudstad med Röglehjälp

Daniel Zaar jublar.Bild: BILDBYRÅN
Fem raka derbysegrar mot Rögle för Malmö Redhawks. Fyra förra säsongen följdes upp av en färsk i SHL-premiären, 5–0. Är maktförskjutningen definitiv i skånsk hockey? Är Malmö landskapets hockeyhuvudstad? Nja, jag vill inte se världen i svart eller vitt. Jag försöker ha med gråtonerna.
Men just nu, så är svaret självfallet: ja! Svårt att blunda för verkligheten.
Det har emellertid skett med Rögles hjälp. På sätt och vis.
Ett av sportchefen och vd:n Patrik Sylvegårds smartaste drag var att anställa Björn Hellkvist 2013 – som då var marginaliserad i Rögles organisation. Sylvegård importerade know-how från Ängelholm.
Hellkvist var en starkt bidragande orsak till att Redhawks fick ordning på torpet med arbetsmoral och träningskultur. Under hans tre år som tränare i klubben såg Redhawks mer ut som ett klassiskt Röglelag än vad Rögle gjorde.
Naturligtvis finns andra personer som också har format det moderna Redhawks: Mats Lusth var viktig och det perfekta namnet efter den totala röran säsongen 2011-12. Fystränaren Freddie Sjögren får beröm från alla han jobbar med och är fortfarande kvar, liksom assisterande tränaren Jesper Mattsson.
Med Peter Andersson och Martin Filander i tränarstaben kan Redhawks ha något stort på gång. Känslan är att klubben bara är en spetsback ifrån att konkurrera på allvar med giganterna. Eller så fyller Tuukka Mäntylä den rollen. Trots allt. Han var alldeles utmärkt under lördagen.
Derbyvinsten mot Rögle kändes närmast brutal (läs mer här). Självklart bara en match av många under en lång SHL-säsong och rollerna kan vara ombytta när lagen möts igen den 30 september i Ängelholm.
Men i det långa loppet bör Redhawks var ett par placeringar före i tabellen.
Med framgång kommer självförtroende. Ta bara minuterna efter Jens Olssons 3–0 i den tredje perioden. Slappt och virrigt i Redhawks försvarszon. Egentligen för första gången under kampen. Peter Andersson tar timeout – och allt blir lugnt igen. Sådana beslut fattas inte av ett lag som har det motigt.
Maktförskjutningen från nordvästra Skåne till sydvästra fick ytterligare vatten på sin kvarn när Daniel Zaar valde Malmö istället för hemmaalternativet i Ängelholm. Han spädde på den teorin genom att stänga öronen till buropen från Rögleklacken och komma ut på den andra sidan med ett snärtigt mål och en målgivande passning.
Läs alla artiklar om: SHL-premiären 2017/18: Malmö–Rögle
Gå till toppen