Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

USA: Vapenmakt hotar när diplomatin sinar

Sydkoreas president Moon Jae-In och USA:s president Donald Trump är eniga om att öka sanktionstrycket på Nordkorea, enligt det sydkoreanska presidentkansliet. Samtidigt hotar USA med att diplomatins möjligheter sinar och att vapenmakt kan träda in i dess ställe.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Arkivbild.Bild: Bebeto Matthews
Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley börjar möjligheterna att göra något ytterligare i FN:s säkerhetsråd mot Nordkorea ta slut, men hon hotar också med att USA:s militära möjligheter är många.
– Vi har i stort sett uttömt alla saker som vi kan göra i säkerhetsrådet vid den här punkten, säger Haley till CNN enligt Reuters.
Samtidigt säger hon att hon gärna lämnar över frågan till försvarsminister James Mattis och hans högkvarter Pentagon.
– Vi försöker med alla möjligheter som vi har men det finns en hel massa militära valmöjligheter på bordet, säger Haley.
Nikki Haley klargör också vad som väntar om Nordkorea blir ett allvarligt hot för USA eller dess allierade:
– Nordkorea kommer att bli förstört.
Enligt det sydkoreanska presidentkansliet Blå huset är Moon Jae-In och Donald Trump eniga om att öka sanktionstrycket på Nordkorea.
Beslutet fattades under ett telefonsamtal mellan ledarna i Seoul och Washington, mot bakgrund av den senaste tidens kärnvapentest och robotuppskjutningar från regimen i Pyongyang.
– De två ledarna kom överens om att stärka samarbetet, och utöva hårdare sanktioner mot Nordkorea, så att landet förstår att dess provokativa handlingar leder till ytterligare diplomatisk isolering och ekonomiskt tryck, säger talespersonen Park Soo-Hyun.
Moon och Trump fördömde också gemensamt Nordkoreas senaste robotuppskjutning, och kom överens om att de två länderna ska arbeta tillsammans med det internationella samfundet för att implementera den senaste resolutionen från FN:s säkerhetsråd, enligt Park.
Fakta

Nordkorea

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. I veckan antog FN:s säkerhetsråd nya resolutioner, som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av råolja begränsas.

På senare tid har läget vid den koreanska halvön trappats upp efter ett hotfullt ordkrig och både robotuppskjutningar från Nordkorea och ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Gå till toppen