Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Valdeltagandet i kyrkovalet ökar – kö utanför vallokaler i Lund

Tre gånger så många har förtidsröstat i kyrkovalet i Lund jämfört med 2013 och på valdagen stod folk i kö utanför flera vallokaler. Redan innan rösterna är räknade lovar Svenska kyrkan ett ökat valdeltagande.

Södra Sandby församlings vice ordförande Kjell Nilsson hoppade in som röstmottagare.Bild: Lars Brundin
– Vi har haft en ganska strid ström sedan vi öppnade. Det har varit väljare i lokalen nästan hela dagen. Framförallt unga sluter upp mer än vanligt, säger Kjell Nilsson, vice ordförande i Södra Sandby församling.
Och det var en jämn ström av människor i vallokalen när Sydsvenskan besökte Södra Sandby församlingshem på söndagseftermiddagen. En av dem var Matilda Karlsson som röstade för första gången.
– Jag gör det mest för att SD inte ska få mer makt, säger hon.
Matilda Karlsson och Marina Andersson tycker att man ska vara med och påverka om man har rösträtt.Bild: Lars Brundin
Ordförande Viggo Marsvik var nöjd med uppslutningen.
– Och det är en hel del som har förtidsröstat också, säger han.
Enligt Martin Garlöv, kommunikatör på Svenska kyrkan i Lund, hade 2 700 personer förtidsröstat på lördagen. Det är 1 800 fler än samma tid förra valet.
– Det händer grejer. De serverade kaffe och korv utanför en av vallokalerna så att de som stod i kö inte skulle tröttna. Det har varit rejält tryck på många ställen och det är såklart trevligt, men vi vill inte att någon ska behöva vänta, säger han.
I Södra Sandby församling var man nöjda med uppslutningen på valdagen.Bild: Lars Brundin
Martin Garlöv tror att en anledning till det ökade valdeltagandet är att kyrkovalet har fått större utrymme i media i år än tidigare.
– Det har fått människor att gå igång och börja reflektera över varför de är medlemmar i Svenska kyrkan. Att utföra sin demokratiska rättighet och rösta i kyrkovalet är att visa stöd för kyrkan.
Sydsvenskan frågade några söndagsflanörer i Södra Sandby hur de har märkt att det är kyrkoval.
– Det har varit mycket på sociala medier och mycket debatt i tv och radio. Jag är själv inte medlem i kyrkan, men jag tycker att kyrkan har fått en intressantare ställning i politiken, säger Tove Bülow.
– Jag har fått hem röstkortet, men annars har jag inte märkt så mycket. Jag är medlem i kyrkan, men jag är inte intresserad av valet, säger Marie Polak.
Gå till toppen