Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vita huset: Ingen ny linje om Parisavtalet

Enligt EU:s klimatkommissionär ska USA under ett stort klimatmöte i Montreal ha klargjort en ny ståndpunkt om klimatavtalet från Paris. Men Vita huset tillbakavisar snabbt uppgifterna.

Vad tycker president Donald Trumps om Parisavtalet? Frågetecken väcktes efter rapporter under lördagen.Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
Wall Street Journal skrev på lördagen att president Donald Trumps amerikanska administration under klimatmötet i Montreal klargjort att den inte längre ska lämna klimatavtalet från Paris. Men Washington vill ändra förutsättningarna för hur USA kan verka inom avtalet, säger den klimat- och energiansvarige EU-kommissionären Miguel Arias Canete.
– USA har klargjort att de inte kommer att omförhandla Parisavtalet, men de kommer att försöka granska villkoren under vilka de kan vara engagerade inom den här överenskommelsen, säger han enligt Wall Street Journal.
Vita huset gick snabbt ut och förnekade uppgifterna, rapporterar CNBC och flera nyhetsbyråer.
Det är ingen förändring i president Donald Trumps hållning om Parisavtalet, enligt ett uttalande.
"Som presidenten har gjort tydligt klart kommer USA att dra sig ur om vi inte kan gå in i nya villkor som är mer gynnsamma för vårt land", säger talespersonen Sarah Huckabee Sanders.
En källa uppger för WSJ från mötet att det var Vita husets rådgivare Everett Eissenstat som klargjort den nya amerikanska linjen vid mötet i Montreal, där 30 länder samlats.
Nyhetsbyrån AFP skriver att EU-kommissionären Miguel Arias Canete sagt att det kommer att hållas ett möte nästa vecka när FN-veckan i New York drar i gång med amerikanska företrädare. Det för att "bedöma vad som är den amerikanska hållningen" eftersom han noterat att "detta är ett budskap som är helt annorlunda än det vi hört från president Trump tidigare".
Parisavtalet förhandlades fram i december 2015.
Fakta

Bakgrund: USA, klimatet och Parisavtalet

Den samlade forskarvärlden, med FN:s klimatpanel i spetsen, är i princip ense om att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människans utsläpp av så kallade växthusgaser.

I vissa kretsar i USA har detta debatterats. President Donald Trump har flera gånger ifrågasatt klimatförändringarna och bland annat twittrat att växthuseffekten är "en bluff, påhittad av kineserna".

Han har också glatt sina anhängare genom att besluta att USA ska lämna Parisavtalet.

Det globala Parisavtalet förhandlades fram i december 2015. Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Källa: nyhetskanalen CNN, FN med flera

Gå till toppen