Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biskop välkomnar begränsade SD-framgångar

Sverigedemokraterna ökade i kyrkovalet, men inte lika mycket som partiet hade hoppats på. Det gläder biskopen i Uppsala stift, Ragnar Parsenius.

Kön var lång till Gröndals kyrka i södra Stockholm under valdagen.Bild: Petra Lindell / TT
– Min bedömning är att stödet i kyrkan är svagare än de trott och att många andra mobiliserat för att driva normala partiers och nomineringsgruppers linje, säger han till TT.
Sverigedemokraterna gick visserligen från 6,0 till 9,2 procent jämfört med det senaste valet 2013, men uppgången var samtidigt väntad med tanke på hur partiet vuxit. Förhoppningen fanns att bli ännu större i samband med en storsatsning från partiet, såväl ekonomiskt som när det gäller antalet kandidater.
Partiets kyrkopolitiske talesperson Aron Emilsson sa till exempel till TT inför valet att "En målsättning är att fördubbla oss" och partiledaren Jimmie Åkesson i en annan intervju med tidningen Dagen sa att: "vi ska ta över".
På frågan om Ragnar Persenius nu ser resultatet som en seger för Svenska kyrkan och de värdegrunder som kyrkan står för, säger han:
– Ja, det gör jag. Det är väldigt ovanligt att en biskop kommenterar en enskild nomineringsgrupp, men med tanke på hur man även från partiledningen gått ut och sagt vad man ska göra med kyrkan så måste även en biskop säga ifrån.
TT: Och vad är det du vill säga ifrån mot?
– Dels anser man inte att kyrkan ska vara ute som opinionsbildare i samhället, samtidigt partipolitiserar man kyrkan mer än alla andra. Sedan handlar det om att göra svenska kyrkan till en "svensk kyrka". Någon sådan har aldrig funnits utan kyrkan är till sitt väsen en världsvid kyrka som även finns i vårt land.
TT har sökt partiledaren Jimmie Åkesson gällande valresultatet samt Ragnar Parsenius uttalande, dock utan resultat.
Aron Emilsson, kommenterar valresultatet:
– Det var många som hade hoppats på en rejäl framryckning, och att vi skulle kunna utmana Socialdemokraterna om att vara den dominerande kraften inom kyrkan, men jag ser det som väldigt glädjande att vi gått fram till ungefär tio procent.
Valresultatet är nu preliminärt då alla förtidsröster inte hunnit räknas, ett definitivt valresultat väntas först vid månadsskiftet september/oktober.
Flest röster får Socialdemokraterna (30,5 procent) och Partipolitiskt obundna (17,2 procent) när nästan alla 2 153 valdistrikt redovisats.
Centern ökar från 11,9 till 13,9 procent, medan Borgerligt alternativ ser ut att tappa cirka 4 procentenheter till 8,7 procent.
Helt klart är i alla fall att valdeltagandet nu nådde sin högsta siffra sedan 1950.
– Det känns helt fantastiskt att ha ökat så mycket. Vi kommer att närma oss ett valdeltagande på en miljon människor, säger kyrkovalledaren Anki Bondesson
Fakta

Kyrkovalet

Kyrkovalet äger rum den tredje söndagen i september vart fjärde år.

Alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år får rösta, men valdeltagande är traditionellt sett mycket lågt jämfört med det allmänna valet.

Cirka 5,2 miljoner av kyrkans medlemmar är röstberättigade. I kyrkovalet 2013 röstade ungefär 700 000, i år röstade över 900 000.

Valet sker på tre olika nivåer:

• Lokalt: Val av kyrkofullmäktige i församling eller pastorat.

• Regionalt: Val till stiftet. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ.

• Nationellt: Val till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter.

Källa: Svenska kyrkan

Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Beslutar om kyrkans övergripande frågor.

Källa: Svenska kyrkan

Fakta

SD i kyrkovalet

För fyra år sedan hade SD en valbudget inför kyrkovalet på cirka 100 000 kronor. Nu rör det sig om drygt en miljon kronor. Enligt en rundringning som Dagens Nyheter gjort är det mest av samtliga riksdagspartier.

Samtidigt har antalet SD-kandidater vuxit från 130 till cirka 1 000 stycken.

Flera av SD:s kandidater i kyrkovalet utmärker sig på sajter som sprider rasism och hat, visar en kartläggning av Expressen och den antirasistiska tidskriften Expo.

Fakta

Hur gick det i valet?

Preliminärt resultat för valet till kyrkomötet 2017 (2013 års resultat inom parentes).

Arbetarepartiet - Socialdemokraterna: 30,5 procent (29,4)

Borgerligt alternativ: 8,7 procent (12,6)

Centerpartiet: 13,9 procent (11,9)

Fria liberaler i svenska kyrkan FiSK: 2,9 procent (3,3)

Frimodig kyrka: 3,9 procent (4,8)

Gröna kristna: 0,2 (ingen uppgift)

Kristdemokrater i Svenska kyrkan: 3,0 procent (4,8)

Kyrklig samverkan i Visby stift: 0,1 procent (0,2)

Miljöpartister i Svenska kyrkan: 2,3 procent (4,7)

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan: 17,2 (15,3)

Sverigedemokraterna: 9,2 procent (6,0)

Trygghetspartiet i Svenska kyrkan: 0,04 procent (0,2)

Vägen: 0,1 procent (ingen uppgift)

Vänstern i Svenska Kyrkan: 3,6 procent (2,4)

Öppen kyrka – en kyrka för alla: 4,4 procent (4,6)

Källa: Svenska kyrkan

Gå till toppen