Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Det är ovanförskapet som är problemet. Sverige har 178 miljardärer.”

Vi är beredda att samarbeta med partier både till vänster och höger, skrev Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, nyligen. Nu svarar Hanna Thomé och Momodou Jallow, Vänsterpartiet

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har förklarat att hon ser Malmö som en liten global stad i rörelse. Ofärdig och oslipad.Bild: Drago Prvulovic/TT
Politik handlar om visioner, viljan att förändra. För Vänsterpartiet är målet ett jämlikt samhälle. Högern har en annan vision som handlar om att ökade klassklyftor för utvecklingen framåt.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, skriver att hon lika gärna samarbetar högerut som vänsterut (Aktuella frågor 9/9). Det är oroväckande för det går aldrig att bygga jämlikhet med någon som vill sänka lönerna och höja hyrorna. För oss är makten aldrig ett självändamål, vi vill vara med och styra staden men bara om vi får genomslag för en vänsterpolitik. Vi var med och styrde Malmö i många år innan Socialdemokraterna och Miljöpartiet valde nedskärningar framför samarbete. I Göteborg och Stockholm är Vänsterpartiet fortfarande med och styr.
Vilka möjligheter människor har idag bestäms av deras plånbok, bakgrund och kön. Klassamhället och den strukturella rasismen minskar människors frihet. Det vill vi förändra och det går.
För att skapa jämlikhet behövs satsningar i välfärden. Vi vill se mindre barngrupper i förskolan och på fritids, fler fritidsgårdar och ökade resurser för förbyggande socialt arbete. Människor ska kunna lita på välfärden oavsett var i Malmö de bor eller var de jobbar.
Bostad borde vara en rättighet, högern har gjort den till en vara på en marknad. Vi vill ta makten över Malmös bostadsbyggande och kraftigt öka byggandet av hyresrätter med rimliga hyror istället för fler lyxkåkar. Vi kritiserade utförsäljningen av MKB på Rosengård och vi fortsätter kämpa för att bevara och utveckla Malmöbornas allmännytta.
Det är ovanförskapet som är problemet, Sverige har 178 miljardärer. De har gjort sina förmögenheter på andra människors arbete. Det behövs en annan fördelningspolitik så att samhällets rikedomar kommer alla till del. Sverige har länge varit ett land med lägre kriminalitet än många andra länder. Det är inte för att Sverige har haft hårdast straff utan för att Sverige länge var ett relativt jämlikt land.
Vi lever i en tid när politiska partier tävlar om att komma med rasistiska förslag. Att samhället blivit mer ojämlikt är en konsekvens av skattesänkningar och politiskt fattade beslut, inte en konsekvens av att det blir fler människor i Sverige.
Politiska beslut tog Sverige dit landet är idag, politiska beslut kan leda till ett mer jämlikt samhälle. Men då krävs en vänsterpolitik.

Hanna Thomé

Momodou Jallow

Hanna Thomé är oppositionsråd i Malmö för Vänsterpartiet.
Momodou Jallow är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.
Gå till toppen