Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Det var inte ett barnsligt misstag att ta bort statyer av Führern. Eller av Sovjetledare i Central- och Östeuropa efter 1989.”

Det förnuftiga sättet att handskas med monument över det förflutna bör vara att se dem som påminnelser om historien. Men så enkelt är det inte, skriver Ian Buruma, professor i demokrati, mänskliga rättigheter och journalistik.

Planer på att ta bort en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee utlöste en motbjudande aktion där nynazister marscherade genom Charlottesville i USA med facklor i händerna och högljudda ramsor om den vita rasens överlägsenhet, skriver Ian Buruma.Bild: Cliff Owen
Med facklor i händerna och högljudda ramsor om den vita rasens överlägsenhet marscherade nynazisterna genom Charlottesville i Virginia, USA, förra månaden. Den motbjudande aktionen utlöstes av stadens planer på att ta bort en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee, som under det amerikanska inbördeskriget ledde utbrytarstaternas armé i strid för att bevara slaveriet. Statyn av Lee till häst har stått på sin plats sedan 1924 då lynchningar av svarta inte var någon sällsynthet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen