Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyllad Malmörestaurang byter koncept – satsar på comfort food

Restaurangen B.A.R vid Davidshall har hyllats för sina finstämda nynordiska smaker. Men nu byter B.A.R inriktning – och satsar på comfort food.

Besnik Gashi på B.A.R.Bild: Albin Brönmark
För snart fem år sedan slog B.A.R upp portarna på Erik Dahlbergsgatan vid Davidshallstorg. I oktober, lagom till femårsdagen, har krögarna Besnik Gashi och Robert Jakobsson bestämt sig för att röra sig bort från det nordiska köket.
– Vi har räknat på det och vi har lagat rotselleri på 21 olika sätt. Nu vill vi vidga våra vyer med europeisk mat. Det blir inte så mycket teknik som vi har haft innan – utan det blir mer comfort food. Det ska vara gott och prisvärt helt enkelt, säger Besnik Gashi.
Varför byter ni inriktning?
– Vi tycker att det behövs något sådant här i Malmö just nu. När B.A.R. öppnade var vi bland de första att satsa på nynordiska smaker och fyrarättersmeny – men nu vill vi särskilja oss från mängden. Vi vill inte gå med strömmen utan mot strömmen.
Läs också Malmös bästa desserter: B.A.R
B.A.R har hyllats av White Guide som en av de 300 bästa nordiska restaurangerna. När Dygnet Runts jury utsåg Malmös bästa desserter kammade B.A.R hem titeln.
2015 startade de även upp den hyllade systerrestaurangen Bord 13 tillsammans med Pontus Elofsson, ägare till det danska naturvinsföretaget Rosforth & Rosforth och tidigare chefssommelier på Noma i Köpenhamn.
Men enligt Basnik Gashi har hyllningarna inte bara varit positivt för kreativiteten.
– Med handen på hjärtat så har vi tänkt mycket på guider och vad de skriver men nu ska det hjärtliga stå i fokus. Vi ska inte tänka på guider och kritiker när vi lagar vår mat.
Vad kan man vänta sig av den nya menyn?
– Vi håller på att testa oss fram nu. Till exempel i förrgår så testade vi steamed buns med baconmajo och oxsvans, det ska vara enkelt och gott. Vi kommer att servera sjurättersmeny i fyra serveringar. Man får mycket mat och man delar allt med sitt sällskap vid bordet.
Enkel comfort food och sjurättersmeny behöver inte nödvändigtvis vara en motsättning, menar Basnik Gashi.
– Vi vill ge en försmak av finrestaurang men det ska vara en upplevelse för vanligt folk som inte kostar skjortan. Även om det är en sjurättersmeny så ska den vara prestigelös.
Läs också Malmös krogliv slår nya rekord i White Guide
På systerrestaurangen Bord 13 kommer Besnik Gashi och Robert Jakobsson fortsätta på samma spår som tidigare. Även på B.A.R kommer satsa stort på naturvin från Rosforth & Rosforth.
Lokalen på Erik Dahlbergsgatan ska genomgå en mindre förvandling för att passa det nya koncept. Undervåningen kommer att förbli sig lik men övervåningen ska renoveras så den 24 september stänger restaurangen ner en vecka.
– Lokalen kommer att andas vin. De här rätterna är gjorda för att man ska kunna stanna till och ta en rätt och ett glas vin så det bli mycket mer vinbarskänsla.
Lördag den 7 oktober firar B.A.R in sitt nya koncept med en provsmakningsfest där gästerna får testa den nya menyn till kraftigt rabatterade priser. Men trycket på nyöppningen har varit stort – och kvällen är redan fullbokad med ett sextiotal gäster.
– Vår mejl har blivit totalt sönderbombad. Det är många som hört av sig, både stammisar, nya gäster och gamla gäster, säger Besnik Gashi.
Därför har nu B.A.R bestämt sig för att anordna ytterligare två provsmakningskvällar veckan därpå: den 10 och 11 oktober.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen