Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kyrkovalet följer rikspolitiken

Resultatet i kyrkovalet bekräftar en allmän tendens i svensk poltik om vilka som går framåt och vilka som backar. Men det har inte någon påverkan på nästa års allmänna val. – Rikspolitiken följer sin egen logik. Det är snarare så att rikspolitiken smittar av sig på kyrkopolitiken än tvärtom, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

Resultatet i kyrkovalet bekräftar den allmänna tendensen i svensk politik.Bild: Vilhelm Stokstad / TT
Sverigedemokraterna och Centerpartiet gick framåt i gårdagens kyrkoval och Socialdemokraterna befäste sin position som kyrkomötets största politiska parti. Enligt Andreas Johansson Heinö, som är statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro, bekräftar resultatet i viss mån en allmän tendens i svensk politik.
– Det är ett självförtroendestärkande val för de tre partierna. För Centerpartiet bekräftar det att man går framåt överallt just nu, SD gick framåt som de gör i vanlig politik och S ligger runt 30 och är klart störst.
Avgörande för partiernas framgångar var att de lyckades med att mobilisera sina vanliga väljare till att också gå och rösta i kyrkovalet.
– SD hade dubbelt så många väljare som de brukar ha och Socialdemokraterna och Centern ökade med 50 procent i antal som gick och röstade, säger Andreas Johansson Heinö.
Gå till toppen