Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD: Lund bör följa efter Vellinge och förbjuda tiggeri i centrum

Lund borde följa Vellinges exempel och förbjuda tiggeri på vissa centrala platser. Det kräver tre sverigedemokrater i en motion.

Hans-Olof Andersson (SD): ”Vellinge kommun har ju kommit fram till att ett partiellt förbud borde fungera juridiskt. Då anser vi att Lund bör prova det också.”Bild: Ingemar D Kristiansen
Sverigedemokraterna har ett par gånger de senaste åren lagt motioner om att begränsa möjligheterna att tigga i Lund. Men förslagen har bemötts kallsinnigt av övriga partier.
Nu gör SD ett nytt försök. Inspirerade av Vellinge kommun, där ett tiggeriförbud på vissa utpekade platser snart ska klubbas av kommunfullmäktige, föreslår Hans-Olof Andersson (SD), Dragan Brankovic (SD) och Christoffer Brinkåker (SD) att det ska vara förbjudet med tiggeri på Stortorget, Clemenstorget och på den kommunala marken runt Lund C.
"Det vore en enorm lättnad för alla som bor i, har sin dagliga gärning i Lund, om det åtminstone gick att slippa de efterhängsna tiggarna på några platser i kommunen", skriver de tre SD-ledamöterna i motionen.
– Tiggeriet, så som det har utvecklats, är ohållbart, säger Hans-Olof Andersson.
– Vellinge kommun har ju kommit fram till att ett partiellt förbud borde fungera juridiskt. Då anser vi att Lund bör prova det också.
I Vellinge har förslaget lagts av Moderaterna och även Liberalerna i Vellinge stödjer idén. Men Hans-Olof Andersson räknar inte med att M och L i Lund ska stötta SD-motionen.
– Troligtvis är intresset svagt. Det kanske finns ett hopp om att något eller flera borgerliga partier kan ta sig an den här idén, men det är väldigt trögt i Lund.
Läs också Het debatt om tiggare i fullmäktige
Läs också Tiggare ska inte övervakas
Gå till toppen