Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det behövs blocköverskridande beslut på flera områden.”

Vi är beredda att samarbeta med partier både till vänster och höger, skrev Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, nyligen. Nu svarar Niels Paarup-Petersen, gruppledare för Centerpartiet i Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har förklarat att hon ser Malmö som en liten global stad i rörelse. Ofärdig och oslipad.Bild: Daniel Kihlström/TT
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) öppnar för att samarbeta med partier både till vänster och höger (Aktuella frågor 9/9). Hon har helt rätt i att Malmö måste satsa på trygghet, skola och jobb. Det har vi i Centerpartiet påpekat länge. Men Socialdemokraternas syn på vilka lösningar som krävs skiljer sig från vår.
Socialdemokraterna vill få ner arbetslösheten genom många fler åtgärdsanställda.
Centerpartiet vill ha en politik som stärker näringslivet så att riktiga jobb kan skapas.
Inom Centerpartiet inser vi att det behövs blocköverskridande beslut på flera områden. Först och främst för att säkra att de som arbetar inom skola, vård och omsorg kan arbeta långsiktigt. Det gör att resultaten förbättras och skapar mer välfärd för varje krona.
Men Katrin Stjernfeldt Jammeh måste inse att ingen stad mår bra av att ha samma styre i över tjugo år. En livskraftig demokrati och en levande stad förutsätter maktskiften. Oavsett om det är Malmö eller Vellinge.
Socialdemokraterna och Malmö kommun har växt ihop och det har skapat en osund och odemokratisk kultur. Ett tydligt exempel är Jobb Malmö som ordnande jobb till socialdemokrater och deras familjer. Den osunda kulturen har skapat politiker med mycket stor makt men också gjort att alltfler vanliga människor inte har tillräckligt inflytande över sina egna liv. Och där står Centerpartiet för helt andra vägval än Katrin Stjernfeldt Jammeh och Socialdemokraterna.
Medan Socialdemokraterna har haft fokus på att bygga stadens hus och vägar glömde de bort att bygga upp det som är fundamentet för en stad, människorna. Därför har Malmö skolor där inte ens hälften av eleverna klarar av att få behörighet till gymnasiet. Därför är Malmö en av de kommuner i Sverige med störst arbetslöshet. Därför breder otryggheten ut sig.
Centerpartiet vill ge Malmöborna mer makt över sin vardag och sina egna liv. Det förutsätter större förtroende för den ideella sektorn, möjlighet för fler att driva verksamheter inom välfärdssektorn och inte minst rätt att själv bestämma vem som till exempel ska få ta hand om en på äldre dagar. Allt detta hindrar Socialdemokraterna i Malmö. Och därför har de förbrukat sitt förtroende hos mig och mina partikollegor. Därför kan vi inte heller, efter valdagen 9 september nästa år, lämna alliansen i Malmö för att sätta oss i ett styre med Socialdemokraterna.
Centerpartiet kommer alltid vara redo att ta ansvar och samarbeta för Malmös bästa. Men för att Malmö ska ta ett steg framåt måste Socialdemokraterna ta ett steg åt sidan. Det är dags för ett nytt ledarskap för Malmö.

Niels Paarup-Petersen

Niels Paarup-Petersen är gruppledare för Centerpartiet i Malmö.
Gå till toppen