Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya gymnasiet uppkallas efter Skånes första kvinnliga student

Hedda Andersson-gymnasiet. Det blir namnet på Lunds femte kommunala gymnasieskola.

Utbildningsnämnden har tagit ett beslut om att Lunds nya gymnasieskola ska uppkallas efter Hedda Andersson.
Hon var den första kvinnan som tog studentexamen i Skåne och hon blev Sveriges andra kvinnliga läkare.
Nämnden var enig.
Hedda Andersson, Skånes första kvinnliga student.
"Hedda Andersson står för klokskap, mod och framtidstro. Hon knyter även samman Lunds historia med en framtid som präglas av allas lika rättigheter, något vi vill att den nya gymnasieskolan ska kännetecknas av", säger Anders Ebbesson (MP), ordförande i utbildningsnämnden i ett uttalande.
Stig Svensson, (S) vice nämndordförande, påpekar att Hedda Andersson gjorde en bragd som tog student- och medicinexamen i en tid när kvinnor hade begränsad tillgång till högre utbildning.
"Läkaren Hedda Andersson, den första kvinnliga studenten i Skåne och bördig efter sju generationer av de man kallade ”kloka gummor” är ett lysande exempel på hur man med hårt arbete och framtidstro kan nå högt satta mål och dessutom bana väg för alla som kommer efter", säger Louise Rehn Winsborg (M), andre vice nämndordförande.
Hedda Albertina Andersson föddes den 24 april 1861 i Malmö och dog den 7 september 1950 i Lund. Hon tog studenten som privatist i en tid då läroverken inte var öppna för flickor, med undantag för i Stockholm. 1880 började Hedda Andersson studera medicin i Lund, hon blev därmed den andra kvinnliga studenten vid Lunds universitet. 1892 tog hon sin examen som Sveriges andra kvinnliga läkare.
Hedda Andersson studerade bland annat kvinnosjukdomar i Leipzig, öppnade senare en praktik för barn- och kvinnosjukdomar i Malmö och engagerade sig för sjukvård i fattiga hem. Hon hade också ett antal kommunala uppdrag. Senare bosatte hon sig i Stockholm.
Den femte kommunala gymnasieskolan ska byggas på tomten där Svaneskolan nu ligger och ha plats för minst 2 000 elever. Svaneskolans verksamhet flyttas samtidigt till Parkskolan.
Gå till toppen