Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Nytt konstgräs som är bra för både spelare och supporters

På den nya sammanslagna träningsytan utanför Swedbank stadion växer och frodas gräset i hybridunderlaget. Men runt om planen läggs nu plast - konstgräs - som bör glädja alla supportrar.

Det har nämligen framkommit en oro bland supportrar - och även oss i media, när vi sett den nya ytans inramning växa fram. För runt gräsytan har rests ett flera meter högt staket och oron har vuxit att MFF ska stänga in sig bakom staketet.
Så blir det inte.
– Nej, det är inte därför staketet finns. Det handlar om att skydda själva gräsplanen. Som det är i dag så sker alla möjliga aktiviteter på våra träningsplaner när vi inte är där. Det är alldeles för mycket spring som bara sliter på planen, säger MFF:s vd Niclas Carlnén. Vi lägger konstgräs innanför staketet runt den nya träningsplanen och tanken är att supportrar och media ska kunna följa träningarna därifrån. Vi vet att intresset är stort och har inga tankar på att göra det svårare för supportrar att följa oss.
Ni ska nämligen ha i åtanke att den nya sammanslagna träningsytan blir mer än två planer stor, vilket innebär att det kan bli stora avstånd mellan betraktare och laget om man inte befinner sig innanför staketet.
MFF har en unik öppenhet runt sina träningar och intresset från alltifrån dagis på utflykt till ärrade supportrar är faktiskt stadigt i stigande. Väldigt ofta står mycket folk och följer träningen.
Ett många meter högt staket hade känts utestängande, så blir det alltså inte.
Både supportrar och vi som rapporterar runt laget kan alltså vara lugna.
Den nya hybridanläggningen kommer dock inte att tas i bruk redan i höst. Det var ett beslut som MFF fattade när det inte blev Europaspel. I stället ska en stabilare anläggning med värme under gräset (hybridgräs är mest gräs, men med några procent plast invävt också) kunna tas i bruk till försäsongen 2018 i stället.
Att MFF inte vill ha "allmänhet" där som spelar fotboll, brännboll eller har grillparty (jodå det förekommer) är förstås helt naturligt. I stället hoppas ju klubben att en starkare träningsyta som kan disponeras på ett klokt sätt ska ge möjlighet för fler träningstimmar där för lagen.
***
Plastunderlag kan man tycka mycket om. Ni vet nog vad jag tycker om det som arenaunderlag i högre sammanhang. Däremot är det ofrånkomligt att det är viktigt för att möjliggöra bättre träning.
I dag kunde Malmö FF äntligen träna på ett riktigt konstgräs på plan nio (invid Coop). För kommunen har äntligen bytt ut det sedan många år undermåliga underlaget.
MFF kunde helt enkelt inte träna på gräs på grund av de senaste dagarnas regnande, men eftersom en konstgräsmatch väntar mot Östersund och Markus Rosenberg ändå inte skulle var amed, så fanns det många skäl till att beslutet att träna på plan nio var enkelt.
Det gamla underlaget fick en vanlig heltäckningsmatta att framstå som ett bättre alternativ.
Nu är det ett modernt och oförstört underlag och att MFF:s A-lag var där i 37 minuter (längre var inte dagens träning) är förstås inte det viktigaste, utan att det gör förhållandena för ungdomsakademin oändligt mycket bättre i ett svep.
***
Förlängningen av Marko Johanssons kontrakt (till och med 2020) avslöjar en del om framtiden också. Allt talar för att Johansson står i TFF nästa år också. Han står ju inte i MFF. Johan Dahlin är given förstemålvakt och Fredrik Andersson förlängdes med ett år. Det gjordes förstås för att han ska vara backup.
Marko Johansson behöver bli jämnare, men har utvecklats mycket under året. Hans chans i MFF kommer sannolikt 2019 om utvecklingen fortsätter. Men det hindrar inte att han kanske spelar i allsvenskan redan 2018 - med TFF. Naturligtvis kan annat utlåningsalternativ bli aktuellt, men i min värld är TFF idealiskt.
På pappret är Malmös målvaktsfeber lite komisk. Redhawks har väl fyra toppmålvakter under kontrakt, MFF har totalt sex målvakter knutna till A-truppen.
För ett par veckor sedan blev Jacob Tånnander och Mattias Nilsson lärlingar. Tånnander är utlånad i år till Österlen, minst av dem måste vara utlånad även nästa år.
Längst ner i hierarkin står väl numera Sixten Mohlin, som efter succén med U17-landslaget fick ett långt kontrakt. För närvarande är han utlånad till Kristianstad, men har kontrakt även nästa år. Utvecklingen har inte blivit som förväntat eller som MFF hoppats, det står väl tämligen klart. Kontraktet lär få rinna ut med en utlåning även nästa år, alternativt att Mohlin kan lösas helt från det.
Gå till toppen