Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sandra gör klippet varje dag i Löddeköpinge

Hon hängde i farfars salong som fyraåring och började jobba extra i grannens salong när hon var tolv. Inte konstigt att Sandra Svensson ville bli frisör. Nu har hon flyttat Cityklippet till en lokal mitt i Lödde och har fått ny energi på köpet.

Sandra Svensson har redan en lång frisörkarriär bakom sig.Bild: Peter Sjöberg
Sandra Svensson är inte ens mitt i livet och har redan en lång frisörkarriär bakom sig. Under tio år drev hon Cityklippet på Kvarngatan i Kävlinge och sedan hade hon salongen hemma i huset på Domarevägen i Lödde. Sedan en dryg månad finns hennes salong mitt i Lödde, i lokalen som Hårfint höll till i. Hon har låtit renovera den från golv till tak och flytten har gett henne en nystart.
– Det gick inte att utveckla verksamheten i lokalen på 20 kvadrat hemma. Jag förstod att jag måste ta ett nytt steg. Det är viktigt att hela tiden hitta något nytt i yrket. Just nu jobbar jag mycket med olika färgtekniker.
Det har hänt mycket inom yrket sedan starten.
– Förr tittade alla i "Frisyrboken". Nu hämtar kunder inspiration från Instagram och det ställs mycket högre krav. En färgning kan ta fyra timmar i dag, säger Sandra Svensson.
Hon har också fått en kollega i Linnea Danielsson som hyr en stol.
– Nu får jag vara mentor och följa henne. Det driver mig mycket att stötta henne.
Sandra Svensson är nästan född in i yrket. Hennes farfar Tore Knutsson var frisör och barberare i Landskrona. Det var i hans salong som intresset startade. Redan fyra år gammal ville hon bli frisör.
– Det var helt tjockt med parfymflaskor längs väggarna och jag minns att det var mycket sorl. Där var alltid en massa gubbar som satt och pratade fotboll och doften av parfym var stark.
Under uppväxten i Kävlinge började hon jobba extra i Anne Salongen tvärs över gatan, bara tolv år gammal. På högstadiet klippte hon familj och kompisar med farfars gamla saxar. Och på gymnasiet utbildade hon sig till frisör, ett yrke hon hållit fast vid.
– Under hela uppväxten fanns det inte något annat. Det var skönt att veta vad jag ville, många kanske hade svårt att veta vad de skulle göra.
– Vissa familjer har jag följt från det att barnen är små tills de börjar gymnasiet. Man följer dem och bryr sig om dem.
Går dina barn i dina fotspår?
– Min äldsta dotter som är 12 tycker det är kul med färg. Men det kan vara så att intresset hoppar över en generation, som det var för mig. Man kanske inte vill göra samma sak som ens föräldrar gör.
Vid sidan av jobbet brinner Sandra Svensson för matlagning och träning. I köket blir det mycket nya recept på helgerna och på gymmet är det kondition, styrka och yoga som gäller.
– Träningen är superviktig för att jag ska hålla i yrket och för att jag ska må bra.
Gå till toppen