Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lugn budgetpromenad under Säpokontroll

Det blev en lugn tillställning när Magdalena Andersson (S) gick de 300 metrarna från finansdepartementet till riksdagshuset i Stockholm för att debattera årets höstbudget.

Magdalena Andersson (S) på sin fjärde budgetpromenad.Bild: Claudio Bresciani/TT
Det är tolv grader i luften och halvklart väder. Runt finansministern trängs journalister och säkerhetspoliser. Budgeten som Andersson bär är på totalt 3 906 sidor och väger i år 10,5 kilo. Den innehåller satsningar för över 40 miljarder kronor.
TT: Det är en tung budget. Vad är det tyngsta förslaget i budgeten?
– Avskaffa skattegapet mellan pensionärer och lönetagare som de borgerliga införde, säger Magdalena Andersson.
Oppositionen kritiserar budgeten för att vara slösaktig och menar att det är fel att gasa mitt i högkonjunktur. Andersson svarar att de håller sig inom ramarna och menar att det klingar illa när kritiken kommer från en opposition som själva orsakade ett underskott när de styrde.
– Vi har fyllt på i ladorna. Vi tog över ett underskott på 60 miljarder kronor och lämnar ett överskott på 40 miljarder kronor, säger Magdalena Andersson.
Hon säger att hela svenska folket gynnas av budgeten eftersom den innehåller satsningar på polis, vården och skola. En reporter frågar varför de lovar att höja barnbidraget med 200 kronor just i budgeten före valåret.
– Det är ett vallöfte. Jag skulle gärna ha infriat det tidigare, säger Magdalena Andersson.
Gå till toppen