Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny engelskspråkig teatergrupp vill skapa internationell scen i Malmö

I våras gjorde den engelskspråkiga teatergruppen Playmate theatre sin första föreställning. Nu är de aktuella med den Tonyvinnande pjäsen ”Venus in fur” på Bastionen. Målet: att skapa en aktiv internationell teaterscen i Malmö.

Vanessa Poole är en av grundarna bakom Playmate theatre.Bild: Lars Brundin
– Den här staden, med närheten till Köpenhamn, har ju en prägel som nästan tigger om internationell teater, säger Kevin Benn, en av teaterns grundare.
– Dessutom är det väldigt värdefullt med teater på originalspråk. Mycket av magin hos Tennessee Williams till exempel ligger i språket. Men det finnas även en chans att vi kan sätta upp nya pjäser som inte hunnits översättas till svenska än – och därför inte har spelats i Sverige tidigare, fyller Vanessa Poole i.
Genom The international theatre of Malmö, som funnits sedan 2009, träffade hon skådespelarkollegorna Kevin Benn och Robin Gott. Med målet att skapa en stark engelskspråkig teater i Malmö bestämde de sig senare för att starta Playmate theatre tillsammans. I maj hade deras första föreställning, Alan Bennetts ”Talking Heads”, premiär.
Läs också Kevin Benn gör teatercomeback – som Nasse och medium
Vanessa Poole har tidigare varit aktiv på den danska teaterscenen, bland annat som en av del gruppen Down the rabbit hole. Kevin Benn spelade under många år en framträdande roll i Malmös teatervärld som en del av Teater 23. De tror båda att det finns ett behov av engelskspråkiga pjäser i Malmö.
– Hela regionen är ett speciellt ställe. Vi har nysvenskar, ”expats” och den vanliga svenska teaterpubliken som kanske bara vill se en annan stil av teater än de är vana vid. Den svenska teaterstilen påminner kanske om den tyska, men vår stil är mer anglosaxisk – mer textbaserad, mer ironi, mer inbakad humor och ofta små, subtila eller nyanserade karaktärsvinklar, säger Vanessa Poole.
Bild: Lars Brundin
Fredag den 22 september är det premiär på Bastionen för föreställningen ”Venus in fur” – där hon spelar den kvinnliga huvudrollen. Pjäsen är baserad på Leopold von Sacher-Masochs klassiska roman om sadomasochism från 1870. 2010 förvandlade David Ives det nästan 150 år gamla verket till en ny föreställning som har spelats både på Broadway och West End – och kammat hem en Tony.
– I föreställningen har den ena huvudkaraktären skrivit en pjäs baserad på ”Venus in furs”. Thomas är en sliten författare som sitter någonstans på downtown Manhattan och inte kan hitta rätt skådespelerska för rollen. Han är på väg att ge upp när Vanda plötsligt stormar in – och där börjar pjäsen. Publiken blir indragen i den intensitet och det maktspel mellan man och kvinna som växer fram mellan regissören och skådespelerskan under hennes audition, berättar Vanessa Poole.
Hennes motspelare i pjäsen är Alex Lehman och för regin står Jeremy Thomas-Poulsen. Förställningen är ett samarbete med danska Down the rabbit hole och har tidigare spelats på House of international theatre i Köpenhamn. Den danska internationella teatern har var varit en stor inspiration för Playmate.
– Jag sade när HIT öppnade i Köpenhamn att ”Vi borde verkligen försöka få till något sådant här på vår sida sundet”, säger Kevin Benn.
Nu har det hänt och målet framöver är att skapa en scen för internationell teater i Öresundsregionen.
– En dröm är att få spela klassisk teater, Peter Shaffer, Alan Ayckbourn, Dario Fo, Philip Ridley, ”Medea” – men även Shakespeare. Shakespeare spelas ju på svenska – men det är en helt annan sak att njuta av den på engelska, säger Vanessa Poole.
Gå till toppen