Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Prorektor vald efter kritiserad process

Efter över en timmes diskussion beslutade styrelsen för Lunds universitet på onsdagseftermiddagen att utse Sylvia Schwaag Serger till ny prorektor. Hon får även fast anställning som professor i forskningspolitik.

Sylvia Schwaag Serger blir ny prorektor vid Lunds universitet.Bild: Albin Brönmark
Rekryteringen av ny prorektor – rektorns ställföreträdare – har fått mycket kritik, dels därför att bara en kandidat presenterades till Universitetskollegiet, dels därför att den enda kandidaten, Sylvia Schwaag Serger, enligt kritikerna fick en gräddfil till anställning som professor.
Universitetskollegiet, som representerar de anställda och studenterna vid rekrytering av rektor och prorektor, har från början varit tydligt med önskemålet att flera kandidater ska presenteras. Trots det var det bara en kandidat som lades fram.
Avsikten var att presentera två eller tre kandidater, men det lyckades rekryteringsgruppen inte göra. Enligt styrelsens ordförande Jonas Hafström var anledningen att en av tre kvarvarande kandidater valde att hoppa av, och en ströks från listan efter samråd med rektor Torbjörn von Schantz.
Läs också Skarp kritik mot prorektorsvalet vid Lunds universitet
Torbjörn von Schantz, varför tyckte du inte att den andra kandidaten skulle vara med?
– Jag gjorde bedömningen att den personen inte skulle passa i mitt arbetslag.
I den interna kritiken har det hävdats att Sylvia Schwaag Serger redan i januari hade utpekats som en bra blivande prorektor, och att hela utvalsprocessen därmed var onödig. Vad säger du om det?
– Det är helt enkelt inte sant. Här finns ingen riggning, det är ett antal omständigheter som lett till att detblev bara en kandidat kvar.
Sylvia Schwaag Serger är i dag ansvarig för internationell strategi vid Vinnova och blir den första externt rekryterade prorektorn vid Lunds universitet. Eftersom prorektorsuppdraget inte är någon anställning måste hon även få en professorstjänst på Universitetet.
Torbjörn von Schantz kommer därför nu att kalla henne till anställning som professor i forskningspolitik vid Ekonomihögskolan som ingår i Lunds universitet. Anställningen kommer att betalas av Universitetets centrala medel.
Arrangemanget har kritiserats internt, eftersom Ekonomihögskolan på detta sätt får en professor med en inriktning som man själv inte kunnat påverka, men Torbjörn von Schantz tycker att kritiken är missriktad.
– Vi anställer ju mer än en professor var tredje år på Lunds universitet, och Silvia betraktas av många som Europas största expert på kinesisk forsknings- och innovationspolitik. Hur många på Lunds universitet kan stoltsera med en sådan erfarenhet?
Sylvia Schwaag Serger tillträder det treåriga uppdraget den 1 januari 2018.
Gå till toppen