Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vellinges politiker gav grönt ljus för tiggeriförbud

Vellinge kan bli första kommun i landet att införa ett lokalt tiggeriförbud. På onsdagskvällen klubbades beslutet i fullmäktige – 39 ledamöter röstade för, 12 emot. Nu ligger avgörandet hos länsstyrelsen.

"Vi tror att tiggeriet upprätthåller nöden, leder till kriminalitet och beroendeförhållanden. Det finns en otydlighet i nuvarande lagstiftning – därför vill vi pröva den här möjligheten", säger kommunalrådet Carina Wutzler (M).Bild: Peter Frennesson
För några veckor sedan beslutade Vellinges kommunstyrelse att införa ett tiggeriförbud på sex platser i kommunen med hjälp av lokala ordningsföreskrifter. Tanken är att förslaget ska börja gälla vid årsskiftet.
– Från tid till annan får vi in synpunkter från näringsidkare och kommuninvånare om olägenheter i kommunen. Vi tror att tiggeriet upprätthåller nöden, leder till kriminalitet och beroendeförhållanden. Det finns en otydlighet i nuvarande lagstiftning – därför vill vi pröva den här möjligheten, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M).
Angela Everbäck (MP) hänvisade till att varken Moderaternas ungdomsförbund (Muf) eller Liberalerna på riksplanet ställer sig bakom ett tiggeriförbud.
– Vad kommer det att kosta i ordningsvakter och för polismakten? Vi kan inte stödja en lagstiftning för att jaga fattiga, Alla måste få bestämma om och hur man vill ge, säger hon.
Sedan Moderaterna lanserade förslaget i mitten av augusti har debatten delat lokalpolitikerna i två läger. Carina Wutzler (M) och Henrik Thorsell (L) skrev en insändare i frågan redan för ett år sedan, och backas upp av Sverigedemokraterna.
"Det är otydligt hur M tänker nu, och de har inte bett om förlåtelse om man haft fel", säger Sverigedemokraten Karl-Johan Persson som menar att Vellingemoderaterna har kopierat hans förslag.Bild: Peter Frennesson
Enigheten bestod emellertid inte hela vägen genom fullmäktige. När punkten om tiggeriförbudet kom upp ställde sig Sverigedemokraten Karl-Johan Persson i talarstolen och sa att M kopierat förbudet rakt av från en SD-interpellation från 2015.
– Då fick vi svaret att det strider mot ordningslagen och inte är tillåtet enligt svensk lagstiftning. Vad har ändrats? Det är otydligt hur M tänker nu, och de har inte bett om förlåtelse om man haft fel, säger han.
Carina Wutzler hänvisade till att SD-förslaget liksom ett omdebatterat liknande förslag i västmanländska Sala gällde ett generellt tiggeriförbud.
– Det har hänt mycket på området och frågan har utretts på riksplanet i flera år utan resultat. Det är bara att beklaga att inte mer har hänt, men det kanske händer nu, säger hon.
Anders Cnattingius (L) tycker att för stor del av debatten har kretsat kring vad andra ska säga om Vellinge.
– Menar ni att vi ska anlägga varumärkestänk i en sådan viktig fråga? Att dela upp i goda och onda är att döda och fördumma debatten. Att tigga är ingen mänsklig rättighet och på frågan om Sverige har ett ansvar är svaret nej. Tiggare har inte rätt till vårt socialsystem.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Nya Listan har hela tiden varit enade i sin kritik – och yrkade avslag till beslutet. Amnesty International har också engagerat sig i frågan och menar att förbudet strider mot mänskliga rättigheter. I veckan har närmare 2 500 namnunderskrifter samlats in.
– I Vellinge kan jag inte se att det är ett problem – vi har fyra tiggare. M kanske kan få förbudet godkänt efter många rättsturer och för dyra skattepengar. Det tar vi avstånd ifrån, säger Björn Axtelius (S).
Sammanlagt har M, L och SD 39 av 51 mandat, så i realiteten var beslutet fattat redan innan debatten startade. Så blev också utfallet – 39 ledamöter röstade för, 12 emot. Fullmäktige beslutade också om att det ska införas ett campingförbud på några platser i kommunen.
– Det är ett försök från M att flörta med de väljargrupper man riskerar att förlora till SD. Det är bara symbolpolitik. Ett steg tillbaka till där Vellinge var för sju år sedan när man ville stänga kommunen för alla flyktingar, säger Rolf Erichs (Nya Listan).
Förslaget går nu vidare till länsstyrelsen, som ska utreda om det är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar. Vanligen tar den prövningen tre veckor. Sala var den första svenska kommunen som försökte införa ett generellt tiggeriförbud. Det revs upp av länsstyrelsen, men överprövades aldrig. Carina Wutzler har sagt i tidigare intervjuer att Vellinge är redo att driva förbudsfrågan vidare i domstol om det krävs. Så långt vill inte L gå – de kommer att acceptera länsstyrelsens beslut.
Fakta

Beslutet i Vellinge är bara första steget

För några veckor sedan presenterade Moderaterna sitt nya kriminalpolitiska program på riksplanet. Bland annat kräver man fler poliser, skärpta straff och ökat brottsförebyggande arbete. En annan punkt i programmet är ökade åtgärder mot tiggeri. M vill införa ett nationellt tiggeriförbud, motverka otillåtna bosättningar och arbeta för ett samordnat grepp i frågan inom EU.

Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen