Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Amma och dricka vin? Javisst.

Amma eller inte?Bild: Hasse Holmberg/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Låt det vara sagt, först som sist:
Jag kunde starta gruppen ”Vi som vågar vara föräldrar tack vare Agnes Wold”. Denna torra och kloka röst, denna immunologs osentimentala syn på dammråttor, infektioner och vin under amningen, har gett mig tillförsikt i föräldravardagen.
Så den nya boken Praktika för blivande föräldrar – gravidfakta & barnkunskap på vetenskaplig grund, som hon skrivit ihop med barnläkaren Cecilia Chrapkowska, bjuder på både förnuft och bekräftelser:
”Damm är torrt och sterilt. Inga bakterier kan föröka sig där … I fråga om barns hälsa och utveckling är det helt oväsentligt om det är dammsuget eller inte hemma.”
”När barn dör i Sverige idag beror det allra oftast på medfödda skador eller alltför tidig födsel och är inget du kan göra någonting åt.”
”Det du ska göra för att skydda ditt barn är att låta det sova på rygg, vakta barnet vid vatten, låsa in kaustiksoda, tändvätska och läkemedel, följa svenska trafiklagar och det allmänna vaccinationsprogrammet. Sluta genast med att plastsanera och städa bara så mycket du själv har lust till.”
Agnes Wold har varit en hand att hålla i när jag varit gravid och haft småbarn. En mer trösterik hand än olika föräldrabiblar, en mer tillåtande hand än broschyrerna från mödravården och på BVC. Hon ger föräldern mer plats att vara människa och mindre dåligt samvete.
Mammor och pappor vill sina barns bästa, men vet inte alltid vad det är.
Men moralismen gör ingen bättre. Eller gladare. Jag glömmer aldrig KD-politikern som, överbevisad av Wold om att promillen i en berusad mammas blod inte gjorde bröstmjölken mer berusande än fruktsaft eller yoghurt, snabbt växlade till att här i Sverige tycker ”vi” helt enkelt inte att mammor ska dricka.
Pappor som dricker och blir fumligare vid blöjbyten slipper pekpinnarna.
Och så är det jobbandet. Jobba mindre när barnen är små, inte slita ut sig och ha tid att vara med familjen – fast ändå inte, för då blir pensionsbeskedet en obehaglig överraskning.
Bra ekonomiska råd och egna pengar, det är vad en mamma behöver.
Moralkakorna kan någon annan få peta i sig.
Vad föräldrar behöver är råd baserade på vetenskap, sansade tips. Och lite uppmuntran.
Gå till toppen